Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Skrzynia biegów 2.0 JTS - pytanie

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chełm
    Auto
    Alfa Romeo Gt 3.2 V6

Domyślnie Skrzynia biegów 2.0 JTS - pytanie

Cześć, piszę tu bo nie mam gdzie i jak sobie tego porównać. Śmigam alfa już prawie 2 lata i od początku, bez zmian jest jedna rzecz, która mnie niepokoi. Mianowicie skrzynia biegów. Czy w tych silnikach jest dosyć głośna? Lewarek ma dosyć spore luzy w każdej pozycji. Słychać go na zewnątrz samochodu...jakby coś o siebie stukało. Biegi wchodzą raczej normalnie...ale tez przy otwartej szybie, podczas jazdy słychać jakby delikatnie stuknięcia gdy puszczam sprzęgło. Ciężko z opisu rozwiązać problem ale może ktoś coś podpowie.

Pytanie drugie. Jaki dokładnie olej idzie do tej skrzyni ?

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Olej to 75w90, producent zależnie od zasobności portfela.

Natomiast twoje problemy ze stukaniem to najprostszym jest lewarek i jego mechanizm (do przeglądu, naprawy, wymiany)
    Natomiast reszta to może być:
    sprzęgło (sprężynki tłumiące) lub łożysko oporowe,
    któreś łożysko w skrzyni,
    luzy w dyferencjale (łożyska lub wyrobione satelity)
    przeguby wewnętrzne.
    Lub kompilacja wielu tych spraw. Wymiana oleju raczej nie naprawi wiele a wszystko wyjaśni się niestety po zrzuceniu skrzyni.
    Wszystko wtedy można sprawdzić włącznie z zajrzeniem do skrzynki jeśli pozostałe rzeczy będą ok.
    Wredna i kosztowna sprawa niestety
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Romeo Avatar slejerek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    Alfa Romeo:)

Domyślnie

Temat luźnego lewarka przerabiałem z kolegą w jego JTSie. Naprawić się tego raczej nie da domowym sposobem. Wymienia się cały jakby panel. Jest on plastikowy, dlatego się szybko wyrabia i lewarek się majta jak w Ikarusie
    Jeśli chodzi o pukanie to jesteś pewien, że to odgłos ze skrzyni? Może po prostu przegub któryś słychać
    145 1,7 16V - była
    147 1,9 8V - była
    GT 1,9 16V - była
    156 SW FL 1,9 8V - była
    164 3.0 V6 super - była
    90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
    159 1,9 16V- jest

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chełm
    Auto
    Alfa Romeo Gt 3.2 V6

Domyślnie

Dzięki kolego za szybką odpowiedz i rozjaśnienie sytuacji. A jeśli chodzi o sam lewarek, aby do niego zajrzeć to rozumiem, że też trzeba skrzynie zrzucać ?

Bo jeśli chodzi o skrzynie to w trakcie jazdy nie reaguje na gaz, nie drga przy dodawaniu ani odejmowaniu gazu. Biegi też wchodzą w miarę płynnie, więc liczę, że może tam się to wszystko nie posypało co opisałeś ;D
    A olej chce wymienić lub uzupełnić to aktualny stan tego wymaga. Zresztą sądząc po stanie w jakim nabyłem to auto nikt tego nie robił...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał slejerek Zobacz post
    Temat luźnego lewarka przerabiałem z kolegą w jego JTSie. Naprawić się tego raczej nie da domowym sposobem. Wymienia się cały jakby panel. Jest on plastikowy, dlatego się szybko wyrabia i lewarek się majta jak w Ikarusie
    Jeśli chodzi o pukanie to jesteś pewien, że to odgłos ze skrzyni? Może po prostu przegub któryś słychać

Dokładnie tak jest u mnie lata na wszystkie strony... jaki koszt takiej wymiany ?

Co do pukania pewny nie jestem...ale słychać go w momencie gdy sprzęgło już łapie przy opuszczaniu.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał luki1407 Zobacz post
    Czy w tych silnikach jest dosyć głośna?
    Odniosłem się do tego, skrzyni nie powinno być słychać, nic, cisza. Dlatego wymieniłem wszystkie możliwe przyczyny, co do stukania to podtrzymuje moje sugestie, do wymiany lewarka skrzynia zostaje, ale chyba trzeba zdjąć osłonę tunelu od spodu. Nic trudnego tylko kręcenia śrubami sporo.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chełm
    Auto
    Alfa Romeo Gt 3.2 V6

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Odniosłem się do tego, skrzyni nie powinno być słychać, nic, cisza. Dlatego wymieniłem wszystkie możliwe przyczyny, co do stukania to podtrzymuje moje sugestie, do wymiany lewarka skrzynia zostaje, ale chyba trzeba zdjąć osłonę tunelu od spodu. Nic trudnego tylko kręcenia śrubami sporo.
    Tak, masz rację. Bo jeśli nie problem lewarka to coś z tych rzeczy, które wymieniłeś. Jeśli nic trudnego to może w wolnej chwili sam się za to zabiorę... dzięki jeszcze raz za pomoc.

Użytkownik Romeo Avatar slejerek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    Alfa Romeo:)

Domyślnie

Dokładnie tak jest u mnie lata na wszystkie strony... jaki koszt takiej wymiany ?

To zależy w jakiej cenie uda Ci się znaleźć ten mechanizm. Cena nowego to kosmos. My znaleźliśmy dobrą używkę za 250 więc też niemało niestety..Sama wymiana nie jest skomplikowana i nie powinna być droga.
    145 1,7 16V - była
    147 1,9 8V - była
    GT 1,9 16V - była
    156 SW FL 1,9 8V - była
    164 3.0 V6 super - była
    90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
    159 1,9 16V- jest