Siemanko!
Słowem wstępu.
Za jakiś czas planuję zmienić samochód na Alfę 156 po face liftingu uzbrojoną w 2 litrowy silnik JTS.
W internecie krąży bardzo wiele opinii na temat wybranego modelu.
Wiem, że temat był poruszany wielokrotnie, ale uważam go za niewyczerpany.
Przechodząc do sedna - znam podstawowe wady silnika, jednak mam kilka innych pytań.
Samochód nietuzinkowy, piękny, dynamiczny i stosunkowo tani jak na oferowane wyposażenie. Rodzi się pytanie skąd takie ceny? Czy jest to faktycznie nieudana konstrukcja?
Silniki - jak to z nimi w końcu jest? Jedni mówią, że są genialne, wyprzedzają konkurencję o dwa kroki, natomiast inni krytykują i wytykają liczne wady.
Serwis - ile kosztuje i jak często jeździcie swoimi włoszkami do warsztatów?
Spalanie? Słyszałem, że jest oszczędny jak na 2 litry. Mieszkam w Warszawie, więc może ktoś mi powiedzieć jak to wychodzi w praktyce?
Blachy - Już raz walczyłem ze rdzą i nie mam zamiaru ponownie toczyć tej walki. Mocno gniją?
Na samochód mam +/- 10 tysięcy złotych. Idealny egzemplarz jest w full opcji, kolor grafitowy, jasna skóra w środku. Oczywiście sedan. Roczniki poliftowe (wewnątrz i zewnątrz). Interesuje mnie tylko benzyna. Docelowo silnik 2 litrowy, chyba, że ktoś mnie przekona do dwuipół litrowej V6
Pozdrawiam