Witam!!Niestety mam następny problem-cieknie ze wspomagania kierownicyi to jak...płyn mam na posadzce w garażu pod chłodnicą-czemu tu??czy tam są przewody od wspomagania a może jest chłodnica płynu wspomagania zintegrowana z chłodnicą ??
Witam!!Niestety mam następny problem-cieknie ze wspomagania kierownicyi to jak...płyn mam na posadzce w garażu pod chłodnicą-czemu tu??czy tam są przewody od wspomagania a może jest chłodnica płynu wspomagania zintegrowana z chłodnicą ??
Ostatnio edytowane przez krzys-krzys ; 02-06-2009 o 08:39
Mialem to samo ,a przyczyna byly aluminiowe rurki koszt rurek to ok 200 zl w asso problemem moze byc tez przekladnia kierownicza.
AR 156 2.5 V6 Q2
AR 145 JTD '99 byla
AR 156 2.0 TS byla
Nie wiem jak jest w 1.9 jtd ,ale ja mam pod chlodnica 2 rurki aluminiowe.
AR 156 2.5 V6 Q2
AR 145 JTD '99 byla
AR 156 2.0 TS byla
miałem to samo co dess - właśnie w tym miejscu mniej więcej był wyciek płynu wspom. i kapało z śrubki ( dokładnie pod chłodnicą )
Sprawdz tez opaski zaciskowe ktore lacza te rurki aluminiowe z wezykami!U mnie byla juz zmeczona opaska i pod wplywem cisnienia plyn wyciekal!!!
rowniez moze byc po prostu gdzies waz pekniety proponuje rowniez to sprawdzic
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Zbyt luźne opaski (najczęściej) lub uszkodzone przewody gumowe.
Miałem to samo. Kupiłem przewód gumowy "z metra" założyłem nowe opaski i po problemie. Nie radzę jeździć bez wspomagania. Miałem najpierw awarię opaski, zrobiłem ok 3 km bez wspomagania, po wlaniu płynu słychać było już pompę.
Druga awaria, strzelił wąż gumowy z drugiej strony tej nowej opaski (moje niedopatrzenie), zrobiłem ok. 5km bez wspomagania celem dostania się na jakiś kanał.
Po założeniu nowego przewodu, zalaniu płynu, odpowietrzeniu okazało się że przez te 2 nadwyrężenia wspomagania rozszczelniło też pompę wspom. zaczęła "sikać" przy kole pasowym. Pompa do wymiany.
Koszty:
2 opaski - 2 zł
1 m przewodu gum. - 12 zł
płyn do wspom Preston z uszczelniaczem - 20 zł
pompa wspom. - 400 zł
Mechanik - 100 zł
No ja niestety musiałem bez wspomy jechać do majstra jakieś 15 km jak nie lepiej, ale na szczęście pompa przezyła i po zalaniu płynem chodzi jak chodziła, więc duzo szczęścia chyba miałem...
Zalane było samym płynem bez uszczelniacza i stan sie utrzymuje od lutego więc nigdzie nie ucieka..ufff...
Pozdrawiam
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz