Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Czujnik temperatury oleju

Użytkownik Świeżak
    Auto
    147 2.0 TS

Domyślnie Czujnik temperatury oleju

Witam

Czy jest możliwość zamontowania czujnika temperatury i ciśnienia oleju w silniku 2.0 ts? Szukam jakiś informacji ale żadnych konkretów nie mogę znaleźć (jedynie do dieseli są jakieś poradniki). Ktoś wykonywał takie prace u siebie w samochodzie? Jakie są ew. koszta i co trzeba przerobić? Mile widziane linki do artykułów/poradników.

Pozdrawiam

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał RdQ Zobacz post
    Witam

Czy jest możliwość zamontowania czujnika temperatury i ciśnienia oleju w silniku 2.0 ts? Szukam jakiś informacji ale żadnych konkretów nie mogę znaleźć (jedynie do dieseli są jakieś poradniki). Ktoś wykonywał takie prace u siebie w samochodzie? Jakie są ew. koszta i co trzeba przerobić? Mile widziane linki do artykułów/poradników.

Pozdrawiam
    jak najbardziej, nawet bym powiedział, że w TS tgo powinno być w pakiecie startowym po zakupie ( z rozrządem, pompą wody, olejami , hamulcami, oponami itd).

Rozsrtrzał cenowy jes bardzo duży od pewnie stówki , do tysięcy.
    Ja miałem 2x STRI X-line - jeden na gwarancji wymienili bo zaniżał. Drugi zaczął wskazywać wariowanie ciśnienia oleju, ale jednocześnie manometr warsztatowy tego nie potwierdzał, więc poszło podejrzenie ze też wadliwy. Niedługo po tym , rozleciała się pompa oleju. Więc po porostu wskaźnik krzyczał - coś się dzieje a ja go podejrzewałem o histerię
    W międzyczasie kupiłem inny wskaźnik (VDO, ale uwaga na " VDO - line "to podróbki, jakieje jakości pojęcia nie mam, pewnie takiej jak cena) , i ten STRI mi zalega - jakbyś chciał to na PW.
    Z innych - popularne bardzo Auto Gauge .Mi się zdaje że to to samo co STRI, ale spotkałem się z wieloma opiniami niepochlebnymi.

Na pewno porządne to będąwspomniane VDO, Stack - z takich tańszych. Choć mają i te firmy modele drogie. Przy Vdo uwaga przy sprawdzaniu cen - kupuje się oddzoelnie wskaźnik - zegarek, a oddzielnie czujnik.

Do TSa dobrze znaleźć zegar z zakresem cisnienia do 7 barów. Do 10 nie trzeba bo 5ciu raczej nie powinno przekraczać (taki zakres mają Stri i Stack, VDO ma 5 lub 10).

A czujniki same w sobie montuje się w podstawce filtra oleju - są tam takie dwie zaślepki, tylko przeważnie trzeba redukcje gwintu bo te z czujników nie pasują .

Zestaw zawszse ma instrukcję jak okablowanie połączyć.

Generalnie - jak najbardziej wskazana sprawa, zwłascza ciśnienia - żeby wychwycić awarię wcześniej i uniknąć remontu silnika, a temperatury oleju - żeby wiedzieć kiedy można pocisnąć (ja temp mam od niedawna i wczoraj właśnie sprawdzałem - do 90stopni olej nagrzewał się ok 15-20 kilometrów. Woda o połowę wcześniej.A auto z garażu wyjechało.

Tak ze z mojego skromknego doświadczenia - przyjrzyj się tym STRI bo fakt, jeden reklamowałem, ale drugi był znacznie dokładniejszy niż manometr warsztatowy i one raczej przyzwoite opinie mają. Miewa Intercars promocje na nie.
    Stack też b dobre opinie mają, miałem je kupować, ale nie było akurat i staneło na VDO. Są ok, ale ja mam te proste podstawowe ich modele i tak : skala nie jest na całym obwodzie kółka zegarka - Stack ma lepsze , czytelniejsze, dwa - dość wolno reagują, trzy , cena to zegar PLUS czujnik. No ale szwajcarska robota, sprzęt do łodzi, avioniki itd stosowany, więc ma być i mam do tego nie zaglądać wiecej nigdy.
    No albo Auto gauge, ale sam odpusciłem . (ja szukałem opinii z użytku amatorsko-sportowego, nie ulicznego i tam raczej poważania nie mają).