Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Temat: Piszczenie na nierównościach, przód lewa strona oraz tylny hamulec.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 CUP EDIZIONE 1.9 JTD 115KM

Question Piszczenie na nierównościach, przód lewa strona oraz tylny hamulec.

Witajcie, zakupiłem Alfę parę dni temu "po rodzinie" i teraz pozostaje tylko zmierzyć się z kilkoma problemami.
    Jedynym najbardziej denerwującym jest piszczenie dochodzące z przodu od lewej strony jadąc po nierównościach. Może być to amortyzator? Może poduszka amortyzatora? Jeżeli ktoś miał podobny problem to bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu

Dodatkowo dzisiaj jadąc powoli z wyłączonym radiem usłyszałem cichy pisk dochodzący z tyłu samochodu który ustaje przy hamowaniu. Cóż to?

Z góry dziękuje, wy siedzicie w temacie włoszek długi czas a ja dopiero dołączyłem do grona i mam nadzieje że zostanę na dłużej

Samochód to 147 1.9 JTD 115km i wychodzi na to że jest to CUP EDIZIONE

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz/Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9JTD 85kW

Domyślnie

Z przodu to raczej lubią skrzypieć ale wahacze górne a piszczenie to nie wiem

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Warto zajrzeć do tego hamulca jak i do pozostałych jak było to robione już dawno.

Piszczeć/skrzypieć może górny wahacz.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Z tyłu na bank hamulec, wys żyć porządnie cały zacisk i daj nowe zestawy naprawcze.

Auto

Domyślnie

Z tego co wiem to w lato wymieniane były tarcze z przodu, natomiast z tyłu były toczone. Jutro dopytam na spokojnie i zabiorę się za czyszczenie jak tylko znajde wolną chwilę.
    A co do wahacza, samemu mogę to jakoś zdiagnozować? w sensie czy to on jest winny na 100%? Czy podjechać na jakąś stację diagnostyczna?
    Jeszcze apropo wahacza, czasami mam wrażenie jakby samochód uciekał trochę na lewą stronę lecz nie jest to mocno odczuwalne. Jeżeli on jest winny skrzypieniu to i ściąganie jest jego sprawką ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz/Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Była ustawiana zbieżność? Ewentualnie sprawdź linkę od ręcznego czy nie jest już zapieczona ze starości i nie trzyma tarczy (po zwolnieniu dźwigni, może nie wracać do końca zacisk) oraz sprawdź tak jak pisali koledzy wyżej

Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

Jeżeli już ściąga to wahacz lub oba góra i dół. Górę osłuchasz jak ktoś będzie bujał autem. Jeżeli zbieżność była robiona na nowych wahaczach i nikt później nie wprowadzał korekt to teoretycznie wszystko powinno grać , ale mimo wszystko zrobiłbym zbieżność po wymianie- szkoda opon na testy.
    Jeżeli popiskuje z tyłu hamulec to trzeba rozebrać zacisk, wyczyścić, kupić zestaw naprawczy autofren czy jakoś tak, numery znajdziesz na stronie intercarsu i wymienić wszystko co się w nim znajduje. Trzeba mieć specjalne szczypce przedłużane do zacisków- od 60zł na alle + smar do tłoczków, czasem nie smaruj zwykłym bo Ci się wszystko zapiecze. Więc jak nie masz szczypiec i słabo się w tym widzisz, kup zestawy naprawcze i jedź do znajomego mechanika. Prawdopodobnie ręczny Ci nie odbija. Mogła stanąc też linka w pancerzu i nie odbija, więc kolejny koszt... Szukaj w takim wypadku TRW bo zamienniki nie do końca pasują na długość i trudno jest prawą schować pod autem po za tym jakość na 1 rok...Przed montażem linki postaraj się zalać ją olejem, tzn pod pancerz.
    Wtedy będziesz miał sprawne tylne heble na kilka sezonów. Kilka złotych musisz zainwestować

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz/Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Jeśli chodzi o ręczny to są dwie linki lewa i prawa Jeśli autor tematu by nie wiedział to przypominam

PS: Jeśli nie dawno nabyłeś auto nawet po "rodzinie" jak piszesz to i tak powinieneś od razu postawić samochód na kanał i dla samego siebie sprawdzić całe zawieszenie, hamulce, osprzęt silnika i konserwacja podłogi i progów
    Ostatnio edytowane przez Cyrus ; 01-03-2017 o 16:53

Auto

Domyślnie

Tylko tutaj zależy co dla kogo zależy nie dawno Mam możliwość robienia czegokolwiek z samochodem dopiero 3 dzień. Po swojemu na kanale u znajomego sprawdzaliśmy ale było to pewnie trochę "januszowe" sprawdzenie.

Dzisiaj jedyne co zdążyłem sprawdzić to lewy tył i jak się okazało ręczny "nie puszcza" do końca i pewnie stąd te piski. (?) Natomiast z przodu odzywa się wahacz tj. podczas ruszania samochodem na boki słychać coś typu tego właśnie piszczenia przy gumie wahacza w nadkolu.

Dziękuje za odzew

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz/Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Ja zakupiłem nowe górne wahacze firmy SRLine i także skrzypią Kupiłem jedynie ze względu na kiepski budżet w tamtym czasie