Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: pasek urządzeń pomocniczych

Reason
    Gość

Domyślnie pasek urządzeń pomocniczych

Witam wkoncu doszedlismy dzis z kumplem "mechanikiem" co w mojej belli halasuje jak hmm grzechotka albo diabli wiedza co. po zrzuceniu paska urzadzen pomocniczych nastala cisza. az dziwilem sie ze to diesel 2,4 wiec to napewno too. a nie tak jak sie obawialem pompa oleju a dokladniej jej lancuszek. i tu moje pytanie co wymieniac napinacz z rolka? czy dodatkowo te pozostale rolki od gory i z dolu jakas tam byla no i pasek? i jeszcze jedno czy moze halasowac to kolo napedowe tego paska bo tego niewiedzielismy jak sprawdzic albo inne cos co wspolpracuje z tym paskiem, dodam ze jest ten dzwiek slyszzlny ciagle czy to na zimnym czy cieplym silniku z wlaczaona klima i bez. nasila sie tylko kiedy pracuje pod wiekszym obciadeniem np jak zalacza sie klima.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Hamburg, Niemcy
    Auto
    156 3.2 V6 GTA

Domyślnie

Pierwsza rzecz, która najcześciej się zużywa to koło pasowe alternatora ze sprzęgiełkiem zwrotnym - 150zł.

KOŁO PASOWE ALTERNATORA FIAT ALFA ROMEO JTD ORYG (636461212) - Aukcje internetowe Allegro

Zacznij od tego.

Reason
    Gość

Domyślnie

no doba to teraz jak sprawdzic czy to napinacz czy to rolka czy kolo pasowe? wymieniac wszystkiego po kolei czy jak?

Reason
    Gość

Domyślnie

to jak koledzy i kolezanki cos doradzicie?

Robert70
    Gość

Domyślnie

[QUOTE=Zomeba;186603]Pierwsza rzecz, która najcześciej się zużywa to koło pasowe alternatora ze sprzęgiełkiem zwrotnym - 150zł.

KOŁO PASOWE ALTERNATORA FIAT ALFA ROMEO JTD ORYG (636461212) - Aukcje internetowe Allegro

Zgadzam się z kolegą , łatwo sprawdzić czy sprzęgło alternatora jest uszkodzone należy zablokować wirnik i poruszyć sprzęgiełkiem w jedną stronę powinno "puszczać" w drugą stawić opór , należy też sprawdzić luz osiowy (pociągnąć za koło). Koło musi być koniecznie nowe i oryginalne , producentem takiego koła jest tylko i wyłącznie INA . Na Allegro jest wiele regenerowanych kół , których laik w żaden sposób nie rozpozna (wiem bo pracuję w tej branży). Na linku podanym w tym poście na kole nie ma numerów producenta może jest tak tylko na fotce ale trzeba sprawdzić.
    Do wymiany tego koła potrzebny jest specjalny klucz z wieloklinem .
    pozdrawiam

Reason
    Gość

Domyślnie

hmm no to trzeba to koniecznie sprawdzic.. chociaz mysle ze w moim przypadku raczej to bedzie poprostu napinacz z rolka bo tak jakby miala luzy ona niewielkie no i rolka od gory bo podobnie tez ma lekkie luzy niewiem jak z reszta... ile tam jest wogole tych wszystkich rolek? i co z kolem napedowym ten pasek jak je sprawdzic?
    a czesci kupuje w intercarsie bo mam spore znizki okolo 30-40%

RDM
    Gość

Domyślnie

Dziś wstąpiłem do mechanika z podobnymi objawami w mojej 147 JTD. Najpierw pojawiły się metaliczne stuki w okolicy prawego przedniego koła, potem głośniejsza praca silnika, klekotanie słyszane ze środka kabiny. Wszystko to tylko na wolnych obrotach.
    Diagnoza - stanęło sprzęgiełko koła pasowego alternatora. Diagnoza + wymiana 20 minut i 250 zł. Zatem na przyszłość dla wszystkich z podobnymi objawami, polecam wizytę u mechanika i zasugerowanie GDZIE SZUKAĆ

RDM

Cytat Napisał Zomeba Zobacz post
    Pierwsza rzecz, która najcześciej się zużywa to koło pasowe alternatora ze sprzęgiełkiem zwrotnym - 150zł.

Zacznij od tego.