Strona 1 z 7 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Temat: Potrzebuje pomocy. Skacze temperatura i ucieka plyn

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16V 150KM SPORTWAGON

Domyślnie Potrzebuje pomocy. Skacze temperatura i ucieka plyn

Witam
    Mam problem z przegrzewajacym się silnikiem . Temperatura skacze na 130 po czym wraca na 90 . Czujnik temperatury wymieniony nawet korek wymieniłem od zbiorniczka i wciąż to samo rura od termostatu do chłodnicy jest twarda . Czy to może być termostat czy uszczelka pod głowicą dodam że miałem robiony remont bo wpadnieciu klap wirowych . Proszę o pomoc

wystukane na HONOR 8

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Bartosz 31 Zobacz post
    Witam
    Mam problem z przegrzewajacym się silnikiem . Temperatura skacze na 130 po czym wraca na 90 . Czujnik temperatury wymieniony nawet korek wymieniłem od zbiorniczka i wciąż to samo rura od termostatu do chłodnicy jest twarda . Czy to może być termostat czy uszczelka pod głowicą dodam że miałem robiony remont bo wpadnieciu klap wirowych . Proszę o pomoc

wystukane na HONOR 8
    Zapowietrzony układ chłodzenia.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Świeżak Avatar MadSkillz
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150KM

Domyślnie

Zapowietrzony układ, ale nie wiemy z jakiej przyczyny..po kilkunastu kilometrach układ powinien sie odpowietrzyć, sa również odpowietrzniki, 3 szt..jeden na chłodnicy z prawej strony od góry slabo widoczny, drugi przy bagnecie do sprawdzania poziomu oleju a trzeci można powiedziec ze z prawej strony od zaworu egr tak troche nizej, na rurce plastikowej. Może byc nie splanowana glowica, może byc cos zle zalożona lub dokrecona uszczelka pod głowicą i gazy z cylindrów mogą sie dostawać do ukladu chlodzenia, sprawdz testerem czy nie masz CO2 w chłodnicy.

ja miałem identyczne objawy w hondzie civic jak mialem walniętą uszczelkę pod głowicą. Jak dodasz mocno gazu na postoju to temperatura spada? I pewnie grzeje Ci s ię na swiatłach albo jak stoisz w korku?

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Głowice miałem planowana i wymienione 4 zawory . Po remoncie wszystko było dobrze nic się nie działo temperatura bardzo dziwnie podskakuje dojdzie do 130 stopni po czym opada do 90 i stoi jak wryta . Ale jak dzisiaj wracałem to podniosła się do 130 opadła poniosła i znowu opadła po czym zatrzymałem się i wyłączyłem silnik . Poczekałem z 20 minut i ruszyłem i do domu dojechałem bez żadnych przygod ale wskazówka stała tak . A co do układu to miałem odpowietrzany nie mam już pomysłu

wystukane na HONOR 8
    Ostatnio edytowane przez Bartosz 31 ; 12-03-2017 o 21:52 Powód: Ps

Mieszka w
    Siedlce
    Auto

Domyślnie

Jak wskazówka tak stoi to albo czujnik albo termostat do wymiany...w zasadzie wymieniając termostat na nowy masz i tak nowy czujnik w komplecie. Kupuj termostat i będzie po prblemie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Hameenlinna Finlandia
    Auto
    Alfa 156 2,4 jtd 136KM 99r >Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150 KM 2006r.

Domyślnie

Kiedy temperatura ci skacze? Przy jakiejs konkretnej predkosci? Czy przy roznych predkosciach??? W 156 mialem tak ze wskazowka jechala do 110 stopni jak jechalem ponad 140 . Przyczyna tam byla juz zuzyta chlodnica( brakowało sporej ilosci zeberek). Sprawdz stan swojej. Druga sprawa moze poprostu czyjnik warjuje.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał raffan Zobacz post
    Kiedy temperatura ci skacze? Przy jakiejs konkretnej predkosci? Czy przy roznych predkosciach??? W 156 mialem tak ze wskazowka jechala do 110 stopni jak jechalem ponad 140 . Przyczyna tam byla juz zuzyta chlodnica( brakowało sporej ilosci zeberek). Sprawdz stan swojej. Druga sprawa moze poprostu czyjnik warjuje.
    Czy jadę 120 czy 160 jest tak samo choć nie zawsze . Bardzo dziwnie się zachowuje podnosi się na 130 po czym opada i tak w kółko aż stanie na 90 . Wymieniłem czujnik nawet korek . Rury mam tak twarde że nie idzie ścisnąć i są bardzo gorące. Dzisiaj byłem u mechanika i mówił że jemu wygląda to na ten zbiornik co ogrzewa spaliny przy EGR co jest . Chociaż ja obstawiam na termostat że się zacina i odcina . Ale z drugiej strony za duże ciśnienie jest na rurach. Już nie mam pomyslow

wystukane na HONOR 8

Mieszka w
    Siedlce
    Auto

Domyślnie

yyy zbiornik co ogrzewa spaliny?? chyba chłodzi.. "chłodniczka spalin" jeżeli węże są bardzo twarde to obstawiam uszczelkę pod głowicą, gdzies spaliny się dostają do płynu chłodzenia. Zrób test na spaliny w wpłynie chłodzącym i powiedz co wyszło.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał MadSkillz Zobacz post
    yyy zbiornik co ogrzewa spaliny?? chyba chłodzi.. "chłodniczka spalin" jeżeli węże są bardzo twarde to obstawiam uszczelkę pod głowicą, gdzies spaliny się dostają do płynu chłodzenia. Zrób test na spaliny w wpłynie chłodzącym i powiedz co wyszło.
    Miałem remont silnika głowicy nowe zawory i czyżby znowu uszczelka pod głowicą poszła. A jak zrobić ta próbę na spaliny bo jestem w angli

wystukane na HONOR 8

Użytkownik Rowerzysta Avatar jarzon
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa GT Q2, Stilo JTD 16V

Domyślnie

Płynu nie ubywa? Płyn jest klarowny bez nalotów? Podczas przygazówki lecą jakieś bąbelki w zbiorniczku?