Dzisiaj montowałem alarm do swojej Julki.Skorzystałem jednak z alarmu meta system na canie ..choć nie ma dużego problemu aby ,,połapać " sygnały otwartych drzwi i klapy z dużej wtyki / wtyka E / Body.Zamieszczam mały opis tego jak ja to zrobiłem i nie obawiam się tego że ktoś podpatrzy i podprowadzi mi moją Julkę ponieważ ...alarm ten praktycznie służy tylko jako straszak i nie odcina żadnego obwodu zabezpieczającego przed odpaleniem auta.Firma wyszła z założenia że od tego jest fabryczny immobilizer.Mi ten alarm ma tylko posłużyć do tego abym słyszał że mam zamknięte wszystkie drzwi zamykając auto pilotem.Ale do rzeczy ...centralkę / używkę / kupiłem na aukcji za 65 pln z przesyłką .Wybrałem akurat ten model / pasuje do wielu aut fiata,alfy i lancia..m.innymi punto , doblo2, 500,mito ,giulietta itd./ ponieważ w odróżnieniu od centralki np. m782 montowanej np. w 159 ten alarm informuje załączenie i nie domknięte drzwi beepem. Jednak mój alarm ma jedną wadę..użyta do niego syrena cyfrowa z zasilaniem jest typu WFS / wires free siren / i nie pasuje do niego syrena cyfrowa mety M05 którą kupiłem
.
Sama syrena też nie kosztuje mało..ale myślę że polowanie na alledrogo przyniesie rezultat / może dopasuje coś z BMW.Kable do syrenki wyprowadzone w komorze silnika ..alarm po wzbudzeniu steruje migaczami i informuje o próbie włamania czyli chyba działa.Tu macie pdfa do montażu tego alarmu
M8199 Alfa Romeo Giulietta (5040277300).pdf
Warto podpinając się do złącza obd2 zrobić tzw. fake obd...czyli powiesić fałszywą łączówkę co dzisiaj również zrobiłem używając podobnej parcianej taśmy izolacyjnej co firma...aby nie wzbudzić podejrzeń.Całość też warto przemyśleć aby nie wisiały te kable jak np. tu
https://www.youtube.com/watch?v=xEP4jxi21VA&t=131s
Ja wszystko obwiązałem taśmą parciana i podwiesiłem na opaskach zaciskowych tak że ,, prawie " wygląda jak firma.Sama centralka również jest zamontowana głębiej / za licznikami / po to aby nie wisiała jak wszystkie przy Body
.Wszystkie połączenia wykonane na luty nie na zaciski zaizolowane itd. Dioda załączonego alarmu na panelu przełączników wspólna z załączaniem czujników zbliżeniowych przód. Zdjęcie pierwsze to miejsce gdzie podłączamy wyjście na migacze auta.Samo zabezpieczenie przed kradzieżą zupełnie w innym miejscu auta na Proxima _Zero / transponder 2,4 giga /..ale nie powiem co i jak
http://www.sklep.hadron.pl/product-p...a-ZeroGHz.html
![]()