Witam, mój kumpel chce kupić Alfe Romeo 156 w dieslu, ma tylko jeden problem, zastanawia się czy wybrać silnik 1.9 JTD czy 2.4 JTD. Proszę o Wasze wypowiedzi który silnik jest lepszy oraz jakie mają plusy i minusy. Dziękuję za Waszą pomoc.
Witam, mój kumpel chce kupić Alfe Romeo 156 w dieslu, ma tylko jeden problem, zastanawia się czy wybrać silnik 1.9 JTD czy 2.4 JTD. Proszę o Wasze wypowiedzi który silnik jest lepszy oraz jakie mają plusy i minusy. Dziękuję za Waszą pomoc.
Witam
U mnie są dwie alfy 156 z silnikami 2.4. Jeden silnik to 10V a drugi to 20V. Silniki te calkiem inaczej pracuja od 1.9. Masz tutaj 5 cylindrow, przez co silnik inaczej brzmi i inaczej wkreca sie na obroty.
Ogolnie jestem zachwycony silnikiem 20V, jest duzo cichszy od 10V, o wiele wieksza moc (u mnie 20V chip na 200 koni a 10V chip na 170 koni) a spalanie nie przeraza. W miescie spali 8.5 - 9 a trasa (o ile nie przekracasz 200 km/h) to 6 - 6.5 l/100km.
Silnik 10V jest bardziej zadziorny w brzmieniu, do kabiny dociera warkot, jednak nie jest to dzwiek klekota z serii vw. Spalanie tego silnika to 8 - 8.5 po miescie i 5.5 - 6 l/100km na trasie. Wynik 5.5 osiaga jadac plynnie z predkoscia 140 km/h, silnik ma wtedy niecale 3000 obr/min.
Oczywiscie koszt ubezpieczenia jest wyzszy przez ta pojemnosc i moc.
Krotko mowiac polecam te silniki.
Alfa 156 jest wzorowo wyciszona więc w środku jest cicho wręcz można by się zastanawiać,,czy ja jade dieslem??,, na zewnątrz standardowy twardy klekocikja lubie więc jest ok innych to irytuje xD To są moje spostrzeżenia odnoście 1.9JTD
![]()
Ja mam 2,4 10V CF3 i tak pięknie wkręcającego się na obroty diesla to jeszcze nie słyszałem. Poezja. Do tego dymanika całkiem niezła. Swoją drogą to ciekawi mnie czy wszystkie 2,4 10V dostają takiego "rajdowego" pomruku po przekroczeniu 3000obr/min. Uwielbiam ten dzwięk... To jeden z największych plusów tego auta.
A w tym dziale już tyle na ten temat powiedziano :
Porady przy zakupie - Forum Alfa Romeo - Alfaholicy
Opcja szukaj działa - przed chwilą sam sprawdzałem .