Witam,
przymierzam się do zakupu 159-tki, rocznik około 2007, 1,9 JTDm. Oczywiście, przejrzałem pełno artykułów w necie i wszystkie najważniejsze wątki na forum. Znam podstawowe problemy tej alfy (DPF, EGR, drogie zawieszenie, dwumas, klapy kolektora...), ale niestety nigdzie nie ma podsumowania krok po kroku na co zwrócić uwagę przy zakupie egzemplarza używanego od osoby prywatnej, lub co gorsza - od handlarza. Idzie to zrobić samemu?![]()
Może Koleżanki i Koledzy pomoglibyście stworzyć taki mini-poradnik, listę, która byłaby pomocna przy zakupie dla osób nie mających wcześniej za dużo do czynienia z alfą 159? Widać, że zainteresowanie tym modelem jest dość duże, sporo ofert na allegro/ otomoto w dużych rozpiętościach cenowych pokazuje, że stan poszczególnych egzemplarzy mocno się różni.
Zatem prośba/ pytanie do właścicieli 159-tek lub osób, które niedawno oglądały/ kupowały ten model - na co zwrócić uwagę przy zakupie w pierwszej kolejności, co można sobie zostawić do zrobienia a co nie będzie potem generować kosztów, na czym się przejechaliście lub co wam uciekło podczas oględzin.
Czy polecacie przeprowadzania jakiejś mocniejszej diagnostyki, zamawiania raportów, jechania z mechanikiem czy też można konsekwentnie krok po kroku sprawdzić 159tkę samemu, ewentualnie z podstawową diagnostyką w jakiejś stacji kontroli pojazdów?
Wasze rady, uwagi, komentarze na pewno pomogą przyszłym kupującym i zmniejszą ryzyko wdepnięcia na minę
PS Trochę prywaty - czy ktoś z okolic Poznania obeznany w konstrukcji i bolączkach 159tki byłby chętny w niedalekiej przyszłości potowarzyszyć mi w oględzinach Alf?Oczywiście jest możliwość wynagrodzenia z mojej strony
![]()