Witam wszystkich Posiadam Alfa Romeo 147 1.6 105km 2008r
Zauważyłem ,że ubiegłym sezonie letnim ścięło mi oponę lewą z przodu strona kierowcy część wewnętrzna od środka samochodu.
Poleciało na powierzchni 15mm od boku opony sporo bieżnika tak jak na zdjęciach .
Ścięło tylko jedną oponę od wewnątrz, przednie koła dałem na oś tylną na ten sezon .
Pomiary ściętej opony 2,44mm na brzegu była to lewa przednia a prawa ma w tym samym miejscu 3,69mm
Oby dwie opony na środku mają po 7,2mm nowa opona w tym miejscu ma trochę ponad 5mm prawie 6mm .
Dla porównania zmierzyłem oponę którą miałem z tyłu po lewej w tamtym sezonie 4,75mm już trochę ją przycięło bo teraz jest na lewym przodzie bo prawa przednia ma 5mm w tamtym sezonie była po prawej z tyłu.
Ubiegłego lata było zrobione na nich ok 8tys Km
Teraz niecałe 2tys
Co jest przyczyną ,że oponę ścina tak od wewnątrz lewą ? prawa jest ok choć wydaje mi się że od wewnątrz powinna być w lepszym stanie .
Byłem na przeglądzie tydzień temu i diagnosta powiedział ,że wahacz górny ma delikatny luz więc zakupiłem nowy TRW i czekam na wymianę .
Czy robić Geometrię kół ? jaka jest przyczyna zdartej opony ? i czy winą jest wahacz.
Przepraszam ,że tyle nagmatwałem w opisie problemu.Załącznik 226105Załącznik 226102Załącznik 226103