Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Sprzegło 1.4 boxer

sebol161
    Gość

Domyślnie Sprzegło 1.4 boxer

Witam mam taki mały problem bo rozkreciłem silniki wymieniałem wszystkie czesci i napotkał mnie mały problem z sprzegłem i mam do was takie pytanie jakiej grubosci minimalnie moze byc sprzegło zdatne do jazdy. moja tarcz ma około 0,65 cm czy to jeszcze sie nadaje????

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Zgodnie z tym co napisali tu:
    http://91.90.63.31/alfa145/Volume%201/Engine/clutch.PDF
    na stronie 8 (patrz na nr stron w przeglądarce PDF a nie w dokumencie)
    - nowa tarcza powinna mieć 7,7 mm, zaś tarcza o grubości 6,1 mm kwalifikuje sie do wymiany. Decyzję czy wymieniać, czy nie musisz podjać sam

P.S. Zazdroszczę Ci, że masz gdzie pomajstrować przy swoim bolidzie, bo ja gdy tylko podniosę maskę na parkingu przed blokiem np. żeby, dolać płynu do spryskiwaczy to sąsiedzi zaraz się pytają - co sie popsuło?
    Ostatnio edytowane przez as ; 07-06-2009 o 16:17
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał as Zobacz post
    .S. Zazdroszczę Ci, że masz gdzie pomajstrować przy swoim bolidzie, bo ja gdy tylko podniosę maskę na parkingu przed blokiem np. żeby, dolać płynu do spryskiwaczy to sąsiedzi zaraz się pytają - co sie popsuło?
    he he to samo u mnie na parkingu

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał sebol161 Zobacz post
    Witam mam taki mały problem bo rozkreciłem silniki wymieniałem wszystkie czesci i napotkał mnie mały problem z sprzegłem i mam do was takie pytanie jakiej grubosci minimalnie moze byc sprzegło zdatne do jazdy. moja tarcz ma około 0,65 cm czy to jeszcze sie nadaje????
    Najprościej jest ocenić sprzęgło po jego nacięciach. Jeśli są już nawet miejscowo powycierane do ich zaniku, to raczej wymiana.
    Taka umowna metoda bez mierzenia.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Użytkownik Pirat drogowy Avatar daroo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 145 boXer, Fiat Stilo 1.8 16V

Domyślnie

jak już masz rozkręcone auto to wymieniaj teraz, potem jak ci sprzęgło padnie to sama robocizna to koszt 200-400zł.

sebol161
    Gość

Domyślnie

mielsicie racje moja tarcz była rzeczywiste do niczego bo gdy zakupiłem nowa za 150zł było widać zużycie bardzo duże i teraz jest super ale miałem problem gdy go składałem bo odrazu wymieniłem łożysko oporowe i gdy je wsadziłem to sie rozsypało i musiałem jeszcze raz wyciagać skrzynie i założyłem stare łozysko teraz robia naprawde lipe
    Gdy bedziecie mieli jakies pytanie zwiazane z silnikiem to moge odpowiedziec bo robiłem remoncik silnika i jest git pozdrawiam i dzieki za pomoc

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

mielsicie racje moja tarcz była rzeczywiste do niczego bo gdy zakupiłem nowa za 150zł było widać zużycie bardzo duże i teraz jest super...
    W sumie miałeś tarczę zyżytą w 75% więc nie ma sie co dziwić. Tak z ciekawości zapytam, bo zawsze się zastanawiałem - czujesz, że sprzęgło łapie Ci teraz niżej/wyżej? Do czego zmierzam - chodzi mi o to, czy układ hydrauliczny załączania/rozłączania sprzęgła niweluje jakoś zużycie tarczy sprzęgłowej?

...miałem problem gdy go składałem bo odrazu wymieniłem łożysko oporowe i gdy je wsadziłem to sie rozsypało i musiałem jeszcze raz wyciagać skrzynie i założyłem stare łozysko teraz robia naprawde lipe
    Jakiej firmy było to łożysko oporowe?

Gdy bedziecie mieli jakies pytanie zwiazane z silnikiem to moge odpowiedziec bo robiłem remoncik silnika i jest git pozdrawiam i dzieki za pomoc
    Ile czasu (orientacyjnie 5 czy może 10 godz. lub więcej) zajęła by wymiana sprzęgła dwóm osobom będącym w temacie?

Na koniec jeszcze jedno pytanie - czeka mnie w niedługim czasie doszczelnienie skrzyni - mam kupioną uszczelkę pod miskę, uszczelkę tylnią (dekla skrzyni) oraz pierścień uszczelniający (16x24x7) - czy da radę wymienić to wszystko bez wyciągania skrzyni?
    Ostatnio edytowane przez as ; 14-06-2009 o 23:56

sebol161
    Gość

Domyślnie

No to powiem ci tak sprzęgło łapie zdecydowanie szybciej no jest czuć wyraźnie. Łożysko oporowe było firmy Valeo i jakieś felerne.
    Gdy nie będziesz miał zapieczonych zadanych śrub to jest to roboty na 3-4 godz a jeżeli trafisz na zapieczone śruby to jest masakra,tego czy da sie wszystkie uszczelki wymienic to ci nie powiem bo niewiem miski to napewno tylna tez najlepiej wejdz pod kanał i zobacz. Aha gdy bedziesz wymieniał sprzegło to poluzuj skrzynie i odsuń ja do tyłu tylko pamietaj o wszystkich kablach i czujniku predkosciomierza bo ja nie zaówarzyłem i sie połamał wiec cie uprzedze

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

No to powiem ci tak sprzęgło łapie zdecydowanie szybciej no jest czuć wyraźnie.
    Co masz dokładnie na myśli pisząc, że sprzęgło łapie szybciej? Czy to, że pedał sprzęgła jest bliżej podłogi podczas ruszania niż poprzednio?

Po tym co piszesz wychodzi na to, że układ hydrauliczny sprzęgła nie rekompensuje zużycia tarczy tak jak przykładowo ma to miejsce w hamulcach.

Gdy nie będziesz miał zapieczonych zadanych śrub to jest to roboty na 3-4 godz a jeżeli trafisz na zapieczone śruby to jest masakra,tego czy da sie wszystkie uszczelki wymienic to ci nie powiem bo niewiem miski to napewno tylna tez najlepiej wejdz pod kanał i zobacz. Aha gdy bedziesz wymieniał sprzegło to poluzuj skrzynie i odsuń ja do tyłu tylko pamietaj o wszystkich kablach i czujniku predkosciomierza bo ja nie zaówarzyłem i sie połamał wiec cie uprzedze
    Dzięki za info Kolego. Jak coś mi przyjdzie do głowy to jeszcze zapytam. Dlaczego pytam o czas? Nie chcę, żeby mi jakiś filozof mechanik wciskał ciemnotę, ze wymieniał sprzęgło 2 dni i mam mu zapłacić 400 czy 500 zł za samą robociznę

sebol161
    Gość

Domyślnie

Tak pedał szybciej łapie czyli bliżej podłogi. Masz racje sprzęgło powinno sie samo naciągać ale zauważyłem ze tak nie robiło.

Powiem ci jeszcze tak jezeli pojedziesz do mechanika to te debile ze tak powiem i tak cie skasują bo oni powiedzą ze musisz wyciagać silnik bo inaczej nie idzie ja tez tak miałem lecz sie wnerwiłem i zaczełem sobie robić to samemu i nie musiałem wyciagać silnika