Witam serdecznie
To mój pierwszy post na tym forum, lecz na przywitaniu chciałbym zaznaczyć, że od jakiegoś czasu dosyć regularnie tutaj zaglądam, na prawdę można się wiele dowiedzieć i rozwiązać z Waszą pomocą większość problemów. Zazwyczaj używam szukajki i wszystko znajduję, jednak tym razem postanowiłem zapytać, bo mam kilka chyba raczej nietypowych pytań. Na dniach będę wymieniał sprzęgło (ciężko chodzi) oraz zawieszenie tył + przód. Powiedzcie mi co przy tych naprawach można przy okazji zrobić, bo jak już auto będzie rozkręcone to warto zajrzeć głębiej. Na pewno przy okazji wymienię olej w skrzyni. Myślałem o wyczyszczeniu intercoolera. Przy okazji chciałem wymienić rurę dolotową do przepustnicy bo ma małe pęknięcia (takie 1-2 cm przy samym dolocie). Powiedzcie proszę czy to może mieć jakikolwiek wpływ na pracę auta? Warto ją wymienić? Auto nie dymi, dobrze ciągnie, jedynie od 2500 obr do 3000 ma mniejszą moc, niewiele, ale jest to zauważalne. Na początku myślałem, że to normalne, ale potem wyczytałem, że powinna ciągnąć równo. Przepływka chyba jest ok, bo po jej odpięciu nie ma różnicy w mocy. Czy możliwe, że to wina sprzęgła? Jest już raczej na wyczerpaniu, dlatego też je wymieniam. Wiem, że może to być też EGR, dlatego przy okazji go wyczyszczę bo poprzedni właściciel na pewno tego nie robił. Chciałbym jeszcze upewnić się czy turbina jest w dobrym stanie, powiedzcie mi jak nalepiej to sprawdzić. Przepraszam, że na raz zadaję tyle pytań, ale wolę napisać wszystko w jednym wątku niż zawalać forum niepotrzebnymi śmieciami. Liczę na Waszą pomoc i podrawiam
Kamil