Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Zakup sprzęgła dwumasy łożyska pomoc przy wyborze

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar dedox1911
    Mieszka w
    RŚL
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 150km 2006r, Alfa 147 1.9 JTD 115km 2002r

Question Zakup sprzęgła dwumasy łożyska pomoc przy wyborze

Witam
    Mam problem z dobraniem części do mojej 147. Kupiłem wczoraj kpl dwumasy z sprzęgłem na alledrogo, niby wszystko w aukcji sie zgadzało... po czym dzwoni do mnie sklep i pyta o numer vin itp Okazało się że części które kupiłem nie bd pasowały do mojego auta, miła Pani powiedziała że "łożysko jest do wersji z linka sprzęgła". Kupiłem ten zestaw za 1450zł. Sprzedawca sprawdził w komputerze i powiedział że dla mojego auta komplet 1800 coś bedzie kosztował. I teraz pytanie do Was, dorwę gdzieś taniej? wygląda to tak Alfa 147 1.9 JTD 2002 rok 115km i nr vin ZAR93700005021718. Jakby ktoś pytał o objawy to drgania na pedale, po wciśnięciu sprzęgła słychać ciche stukanie, przy ostrzejszym ruszaniu (2500-3000) trzaska w **** różnie z tym, raz mocno raz lżej. Wibracje na budzie, biegi czasami ciężko wchodzą... niekiedy normalnie ?! Z 2 na 1 masakra, reszta OK, żeby wbić bieg to sprzęgło do podłogi a ruszam prawie z samej góry, mogę bez problemu zdławić samochód puszczając sprzęgło. Doradźcie Pany co kupić

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9jtd

Domyślnie

Wyglada mi na to ze forumowicze dosc niechetnie wypowiadaja sie na temat sprzegla... nie do konca rozumiem.
    Co to twojego dylematu nie potrafie pomoc w doborze producenta bo nie mam doswiadczen. Moge jednak polecic majac doklafnie to samo auto co Ty, zebys najpierw zrzucil swoja skrzynie i zobaczyl co masz w srodku bo po VIN wlasnie odeslalem zamowione sprzeglo.. Moze jakas przekladka byla w moim, jednak kiedy szukam czesci pod konkretny model widze 3 rodzaje sprzegiel. Roznia sie wlasnie srednicami (230,235 i 240mm) i budowa wysprzeglika (mech., hydr.).
    Mnie wychodzi ze te z kolem dwumasowym maja srednice 240mm. Wystepuja natomiast 235 hydrauliczne iprawdopodobnie da sie je zalozyc na ten wiekszy dwumas.

Masz sprawde o tyle prostsza ze zamawiasz wszystko ale zdaje mi sie ze jak zalozysz 235 zamiast 240 zapomnij o prawidlowym wysprzeglaniu.

- - - Updated - - -

Swoja droga wrzuc info jak to wygladalo u Ciebie, bylbym bardzo wdzieczny.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz/Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9JTD 85kW

Domyślnie

Nie chętnie forumowicze odpowiadają bo nie mają na to czasu albo mało kiedy wchodzą, a także dużo jest tematów założonych. Jeśli chcecie w miarę szybką odpowiedź to dodajcie się na grupie fb i piszcie posta.

Co do postu pierwszego odnośnie sprzęgła, ostatnio sam wymieniałem sprzęgło w swojej AR 147 1.9JTD 8V bo się rozleciał docisk i tarcza już krzywa była. Cena za komplet to 450zł + wysyłka, a komplet z dwumasem był w cenie 1500zł.
    Tak jak pisałem dodaj się na grupie fb, napisz posta i podam Ci namiary na kolegę z grupy który sprzedaje części do AR w dobrej cenie i fajnie doradzi. Podajesz tylko VIN mówisz co chcesz i masz Tyle że nie pamiętam jego nicku na forum. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Cyrus ; 11-05-2017 o 08:16

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

kolega [MENTION=26927]Gepard[/MENTION]@ z forum z www.autosklep24.pl
    podajesz vin i dostajesz info o cenie i co tam jeszce potrzebne ( wspomnieć o zniżce forumowej w w.w. sklepie przy pytaniu o cenę )

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Polecam sprzęgło valeo a nie polecam luka.

Mieszka w
    RŚL
    Auto

Domyślnie

Zrzuciłbym skrzynie, gdybym miał gdzie... :/ Mechanik pewnie poleci z ceną gdy auto zostanie u niego na dłużej. Znam dobrego mechanika który własnie mi polecił zrzucić skrzynie i zobaczyć co tam jest. Ale to dopiero pod koniec miesiąca mówił. Byłby dobrze gdybym już do tego czasu zdobył części, na pewno wymiana będzie o wiele tańsza

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał dedox1911 Zobacz post
    Witam
    Mam problem z dobraniem części do mojej 147. Kupiłem wczoraj kpl dwumasy z sprzęgłem na alledrogo, niby wszystko w aukcji sie zgadzało... po czym dzwoni do mnie sklep i pyta o numer vin itp Okazało się że części które kupiłem nie bd pasowały do mojego auta, miła Pani powiedziała że "łożysko jest do wersji z linka sprzęgła". Kupiłem ten zestaw za 1450zł. Sprzedawca sprawdził w komputerze i powiedział że dla mojego auta komplet 1800 coś bedzie kosztował. I teraz pytanie do Was, dorwę gdzieś taniej? wygląda to tak Alfa 147 1.9 JTD 2002 rok 115km i nr vin ZAR93700005021718. Jakby ktoś pytał o objawy to drgania na pedale, po wciśnięciu sprzęgła słychać ciche stukanie, przy ostrzejszym ruszaniu (2500-3000) trzaska w **** różnie z tym, raz mocno raz lżej. Wibracje na budzie, biegi czasami ciężko wchodzą... niekiedy normalnie ?! Z 2 na 1 masakra, reszta OK, żeby wbić bieg to sprzęgło do podłogi a ruszam prawie z samej góry, mogę bez problemu zdławić samochód puszczając sprzęgło. Doradźcie Pany co kupić
    Łożysko do wersji z linką? Ale bzdury. Były dwa rodzaje skrzyń z wysprzeglikiem centralnym w środku oraz z wysprzeglikiem na zewnątrz ale oba sterowanie hydraulicznie. Zapewne masz wysprzeglik centralny gdzie łożysko jest właśnie zintegrowane z wysprzeglikiem. Dodam, że do tej wersji skrzyni z wysprzeglikiem centralnym pasuje mocniejszy komplet sprzegła i dwumasy ze stilo.

Mieszka w
    RŚL
    Auto

Domyślnie

Takie informacje podała mi Pani z sklepu, również jestem zaskoczony. A co do sprzęgła od stilo, można by się w to pchać ale muszę mieć pewność że posiadam właśnie wysprzęglik centralny

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

To idź i sprawdź. Jak na zewnątrz skrzyni nie ma wysprzeglika tylko przewód płynu jest podłączony bezpośrednio do króćca wystającego z kielicha skrzyni to masz wysprzeglik centralny. Tylko pamiętaj, że trzeba kupić cały komplet ze Stilo czyli sprzęgło i dwumas. Sprzęgło ze stilo nie pasuje na dwumas od 147 i odwrotnie. Gdzieś nawet na forum podawałem konkretne numery Valeo sprzęgła i dwumasy ze stilo JTDM 16V 150KM.

P.S Zestaw ze stilo jest oczywiście droższy ale sporo mocniejszy od zwykłego sprzęgła z JTD 115KM. Wytrzymuje ok 400NM

Użytkownik Świeżak Avatar RafalP.
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 sw lift 1.9 jtd 16v 2003r

Domyślnie

Możesz sprzęgło docisk i dwumas mozna regenerowac. Za sprzeglo z dociskiem zapłaciłem 70 zł Warszawa Pl. Hellera, dwumas na wymianę po regeneracji 750 bodajże na Księcia Ziemowita. Bylo to ok. pół roku temu za wysprzeglik i łożysko oporowe zaplacilem niecałe 200 zł, tylko że wysprzeglik na zewnątrz.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka