Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: tanie komplety świec zapłonowych z allegro

Użytkownik Świeżak Avatar jj82
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.6 T.S. ECO

Domyślnie tanie komplety świec zapłonowych z allegro

Witam,
    ponieważ zbliża się w mojej belli termin wymiany świec zapłonowych - mam pytanie:

Czy ktoś z was ma zamontowany któryś z tanich zestawów świec z Allegro (NGK, Denso, Magneti Marelli) - tych co kosztują najwyżej 200 zł.

Zastanawia mnie dlaczego sprzedający nie umieszczają informacji o nr katalogowych tych świec? Czytałem, że są to zamienniki przeznaczone do motocykli, które przy eksploatacji w samochodzie szybciej się zużywają i nie trzymają swoich parametrów.

Czy ktoś z was kupił taki zestaw i czy jest z niego zadowolony?

brooklyn10
    Gość

Domyślnie

Możliwe że szybciej się będą zużywać.. tak zresztą piszą na innych aukcjach(niby po 10 tys km padają)
    Ja jestem akurat w trakcie wymiany świec i kabli i za komplet dałem 670zł
    Jak mechanik szukał świec to wyszło ze mój typ silnika łapie się jedynie na świece typu Platinum...

Możliwe ze silniki które mogą jeździć na nie-platynach troszkę pośmigają na tych z allego, ale mnie je kategorycznie odradzono, zwłaszcza ze mam w planach kilka dalekich tripów po Polsce i krajach sąsiednich

Rysiek146Kraków
    Gość

Domyślnie

Witam. Ja założyłem właśnie ngk ( nie platynowe) zwykłe z Allegro za 200zł komplet. Powiem tak. Auto odpala na "dotyk". Jeździ płynnie bez zastrzeżeń. Ale.... No właśnie ale. Niby jest ok. ale żeby pojeździć troche żwawiej muszę wejść przynajmniej 1000 obrotów/min. więcej niż na starych świecach. Zbiera się ale z troche wyższych obrotów. Ponieważ mnie to specjalnie nie przeszkadza więc świece dla mnie są ok. Ktoś kto lubi szaleć musi kupić platynowe.
    Pozdrowienia dla Alfistów.

Wojce
    Gość

Domyślnie

Lepiej dołożyć i kupić platynki i mamy spokój na kilka lat a silnik chodzi jak powinien

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Cytat Napisał Wojce Zobacz post
    Lepiej dołożyć i kupić platynki i mamy spokój na kilka lat a silnik chodzi jak powinien
    To fakt, trochę drożej dużo lepiej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał Lesio Zobacz post
    To fakt, trochę drożej dużo lepiej.
    W moim przypadku standardowy zestaw Championa zakupiony cztery lata temu, posiadający na "liczniku" około 40 kkm jak do tej pory sprawuje się nienagannie. 120 kM pod maską czuć i jeździ się przyjemnie a są to świece jednoelektrodowe. Z tymi "platynami" to jakiś mit, stworzony na potrzebę wyciągnięcia większej kasy. Uważam, że komplet Denso, dostępny na alledrogo za 165 zł, będzie w zupełności wystarczający i na takowy za kilka tygodni się skuszę. Zakładając, że w tym samym okresie zużyję dwa komplety świec (wystarczają na około 50 tyś. km) i tak jestem in plus a w najgorszym przypadku wyjdę na zero. Oczywiście zakładam, że świeczki wymieniam sobie sam. Myślę, że warto to przemyśleć, tym bardziej, że nie każdy z nas ma możliwość jednorazowego "wyrzucenia" 400 zł za komplet platynowych NGK
    Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 11-06-2009 o 11:47
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

william1985
    Gość

Domyślnie

Aquarius masz w 100% rację. Osobiście wymieniłem u siebie świece na Championy za 180zł/komplet. Przejechałem na nich dotychczas 15 tysięcy km (jeżdżę na LPG) i jestem bardzo zadowolony. Nie ma problemu z odpaleniem auta ani wchodzeniem na obroty. Jedyne co doskwiera to hałasujący wariator ale to nie wina świec .

Dla oszczędnych jest bardzo dobra oferta ze strony firmy Brisk. Za niewielkie pieniążki można kupić zestaw świec do silnika Twin Spark. Tutaj możecie sprawdzić jakie to dokładnie świece:

Brisk

Klikamy w zakładkę "Catalogue"->"Spark Plugs"->"Spark Plugs-Auto-Series/Tuning" i wybieramy model i pojemność silnika.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Jeździjcie na czym chcecie ja póki co świece wymieniłem 2 razy w ciągu 10 lat, kable mam jeszcze oryginalne od nowości cewki też i zostaje przy platynowych NGK stać mnie jeszcze żeby dołożyć 60 zł i mieć platnowe.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał Lesio Zobacz post
    stać mnie jeszcze żeby dołożyć 60 zł i mieć platnowe
    Oczywiście masz na myśli dopłacenie 60 zł do sztuki ?

Każdy kupuje to, co uważa za stosowne. Ja szanuję swoje pieniądze i nie widząc jakiejkolwiek różnicy pomiędzy "platyną" i całą resztą wolę zaoszczędzone 250 zł zainwestować w coś innego
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Nie, 60 zł jednorazowo kiedy ty 2 razy wymienisz komplet świec za 180 zł ja wymienie komplet raz. Ja na platynowych robię około 110.000 km