Witam. Byłem szczęśliwym posiadaczem Audi a4 1998r 1.9tdi [AFN] (pompa rotacyjna), niestety w wyniku różnych zajść musiałem się jej pozbyć i mam to co w opisie. W Audi którą miałem tuning wyglądał bardzo prosto, silnik który miałem miał 110ps, łatwo dało się zrobić w nim 150km. Modyfikacja polegała na wymianie turbo, adaptacji turbiny z 130ps [AWX/AVF] (pompowtrysk), wszystko pasowało plug'n'play za wyjątkiem wyjścia powietrza z turbiny. Żeby przeskoczyć ten problem wystarczyło kupić redukcje za 70zł. Oprócz tego wszystko pasowało, kanał olejowy itd. taki tuning zamykał się w kwocie max. 1500zł i dawał +40ps +60nm, czyli robiło się 150ps i 300-310nm.
I tu pytanie do Was, czy coś podobnego da się zrobić z jtd 105ps ?? Z tego co wiem to 1.9 ma tą samą turbinę co 2.4jtd, więc możnaby się po niej spodziewać że ma duży potencjał który można wykorzystać samą zmianą softu. Jak zobaczyłem wykresy mocy/momentu seryjnego 1.9jtd to się załamałem, to co się dzieje od 1000-1400obr to normalnie tragedia, włosi dali d... z tym strasznie, zresztą czuć to pod nogą. Ogólnie z pod świateł 156 z taką a4 idą łeb w łeb, audi przeważa jadnak elastycznością, a to auto waży przecież 150kg więcej niż 156. Przy porównaniu elastyczności szczęka mi opadła, ja na 4biegu 1500obr, audi na 5biegu 1000/1100obr i audi odeszła na długośc trzech samochodów. Żenujące, tak być nie może, potrzebuje PS !!!![]()