Cześć Wszystkim
Czy ktoś z szanownych użytkowników forum korzystał z usług sklepu Motoneo? Ja osobiście korzystam z usług tego sklepu od kilku lat, w zasadzie od początku jego działania. Obsługa sklepu jak i jakość części nigdy nie stanowiły tematu narzekań czy też negatywnych opinii. Części do mojej Alfy i samochodów znajomych sprowadzam w zasadzie z trzech sklepów: Motoneo, InterParts i Autosklep24, czasami także z InterCars.
O co chodzi powiecie? Chodzi o elementy zawieszenia firmy TRW, jak dobrze wiemy podróbek tego producenta na rynku dużo. Do AR156 kupiłem (jak dobrze pamiętam) 4 zestawy przednich, dolnych wahaczy TRW, trzy razy przez Motoneo, ostatni raz przez Autosklep24, bo akurat na Motoneo nie mieli kompletu dolnych wahaczy. Nigdy nie narzekałem, każdy zestaw swoje kilometry nabił, średnio te 50k km przejechały co uznawałem za dobry wynik godny miana oryginalnej, dobrej jakości części. Poza zawieszeniem do Alfy zamawiałem wahacze do m.in. BMW E46, AUDI A4 i ostatnio do Citroena Evasiona. I właśnie z tym ostatnim pojawił się zgrzyt. Kolega, któremu kupiłem zestaw wahaczy (przednich) był z nich zadowolony, przejechał na nich kilkanaście tysięcy kilometrów. Kolega sprzedał auto znajomemu, który po jakimś czasie wjechał w jakąś ogromną dziurę i uszkodził przednie zawieszenie, oddał samochód do warsztatu, w warsztacie przy demontażu wahaczy "mechanicy" uszkodzili tuleje wahaczy (nie wiem jak i co to za partacze, poprosiłem tylko o namiar na ten warsztat co by się tam przypadkiem nie pojawić). Oczywiście warsztat się wypiął, że to nie oni, że to podczas spotkania z dziurą, a ewidentnie było widać nieumiejętne ślady po próbach demontażu wahaczy (tuleje poharatane, wahacz podrapany - brecha/łom był w użyciu). Znajomy kolegi widząc beznadziejność sytuacji, zabrał autko i postanowił oddać wahacze do regeneracji (wymiana tulei, sworznie w idealnym stanie). Spakował i wysłał wahacze do firmy regenerującej elementy zawieszenia. I teraz sedno tematu
Po paru dniach od wysłania wahaczy odzywa się telefonicznie specjalista z firmy regenerującej, że nie podejmują się regeneracji wahaczy bo stwierdza, że są do marnej jakości chińskie podróbki i nie da gwarancji, a jak ma się podjąć regeneracji to na własną odpowiedzialność. Firma stwierdziła, że to chińska podróbka, bo nie ma jakiś numerów wybitych na wahaczu a obecne numery są przebite lub zeszlifowane.
Pytanie, jak to jest z tymi częściami TRW i czy ktoś z użytkowników forum miał problem z jakością części zawieszenia firmy TRW kupowanego przez sklep Motoneo? Ja ze swojej strony nie mogę uwierzyć, żeby to była podróbka. Do jakości części kupowanych za pośrednictwem Motoneo nigdy nie miałem zastrzeżeń, uważam, że to jeden z lepszych dostawców![]()