Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Sprężyny tył

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie Sprężyny tył

Witam.

Mam problem związany z tylnym zawieszeniem. Mianowicie już przy niedużym tylnym obciązeniu (np. jedna osoba) strasznie dobija. Zaznaczę, że mam zamontowaną niemałą butle gazową od paru lat i wydaje mi sie ze mogło się to przyczynić do ich "wygniecenia".
    Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem ??
    Czy idę w dobrym kierunku myśląc o spręzynach, ale wydaje mi sie ze to trafna diagnoza?
    I czy ktoś montował moze sprężyny do sedana od wersji SW ?? Jeśli tak to jak to wyglada, czy auto nie stoi zbyt wysoko ??
    Porównywałem obie spreżyny i ta od wersji SW ma o 1 zwój więcej i jest jakies 2-3 cm wyższa ale zakładając, ze wożę w bagażniku jakies 70 kg dodatkowego balastu wydaje mi sie ze powinno być ok.

AR 156 selespeed 2000r sedan

Z góry dzieki.
    Pzdr

TREMOR
    Gość

Domyślnie

amortyzatory !!!!!!!!!!

JFC
    Gość

Domyślnie

Jeżeli nie masz sport pack'a to możesz założyć od sportwagona, twoja diagnoza jest trafna to wina sprężyn, a nie amortyzatorów. Amortyzator nie "trzyma" wysokości samochodu tylko sprężyna i jest do tłumienia ruchu sprężystego sprężyny. Według mojego machera założenie sprężyn od sportwagona do sedana potrafi poprawić właściwości trakcyjne, nawet mi to proponował, tylko zapomniał, że mam sportpacka. W twoim przypadku jeżeli "na dzień dobry" masz dodatkowy balast w bagażniku powinno pomóc.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Cytat Napisał JFC Zobacz post
    Jeżeli nie masz sport pack'a to możesz założyć od sportwagona, twoja diagnoza jest trafna to wina sprężyn, a nie amortyzatorów. Amortyzator nie "trzyma" wysokości samochodu tylko sprężyna i jest do tłumienia ruchu sprężystego sprężyny. Według mojego machera założenie sprężyn od sportwagona do sedana potrafi poprawić właściwości trakcyjne, nawet mi to proponował, tylko zapomniał, że mam sportpacka. W twoim przypadku jeżeli "na dzień dobry" masz dodatkowy balast w bagażniku powinno pomóc.
    Ok dzięki JFC. Zastanawiam sie tylko czy montaż spręzyn od SW nie spowoduje podniesienia tyłu, nie chce zeby auto przypominało z tyłu crosswagon'a Tak jak wspominałem porównywałem obie spreżyny i ta od SW jest o jakies 2-3 cm wyższa.
    Przeprowadzał ktoś podobną operacje na swojej Belli ??
    Dzięki za wszelkie info.
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

witam!!! ja mam w swojej alfie zamontowane sprężyny od SW,gdyż miałem identyczny problem jak ty kolego Slom.mam zamontowany LPG i tył mi ciągle dobijał.
    po założeniu tych sprężyn jest wręcz idealnie!nawet z wypełnionym w 2/3 zbiornikiem benzyny i pełnym gazu nic nie dobija.
    trakcja się poprawiła,auto jest dużo sztywniejsze i nie buja się tak.po tym zabiegu samochód stoi kilka cm wyżej,ale jak którys zbiornik jest pełny to wszystko się wyrównuje.

jeśli potrzebujesz takich sprężyn to zadzwoń do szwagrów z ciechanowa,swoje brałem od nich:502226970

a tak to wygląda:

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Wielkie dzieki kolego andro34.W takim razie zastosuję tą samą operacje co Ty. Sprężynki chce wrzucić nowe, nie uzywane. Mam już na oku suplex'y w dobrej cenie. Mam nadzieje ze nie wyjdzie z tego jakis crosswagon

Pozdrawiam

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał Slom Zobacz post
    Wielkie dzieki kolego andro34.W takim razie zastosuję tą samą operacje co Ty. Sprężynki chce wrzucić nowe, nie uzywane. Mam już na oku suplex'y w dobrej cenie. Mam nadzieje ze nie wyjdzie z tego jakis crosswagon

Pozdrawiam
    Powinno być ok.
    Też przeprowadzałem swego czasu taki zabieg i wszystko ładnie się sprawdza do tej pory.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y