Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Odpalanie i bieg jałowy

PiotrDymek
    Gość

Domyślnie Odpalanie i bieg jałowy

Witam panowie od jakiegoś czasu mam taki problem
    Filmik jak odpalam auto rano:

(kliknij na gifa)

Potem już się obroty normują i chodzi normalnie z tym ze jak się zagrzeje to na biegu jałowym obroty skaczą od 1,5krmp do 2,7rpm czasem a czasem chodzi normalnie

Ostatnio sprawdzona (wymieniona) przepływka, świece, cewki, przewody przepustnica wyczyszczona, silniczka krokowego ponoć nie ma, marchewka się nie świeci.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Sądząc po objawach stawiałbym na sondę lambda. Kiedyś w mojej poprzedniej Alfie też falowały mi obroty itp. Po wymianie sondy wszystko się uspokoiło, ale trzeba zresetować komputer.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    P.S. podepnij najlepiej motor pod komputer i błąd wskaże Ci, czy to faktycznie sonda.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

dejwa1
    Gość

Domyślnie

ja obstawiałbym przepływomierz. Trzeba czyćcic lub zakupic nowy jesli ktoś nie umi etego robic. Nie polecam czyszczenia laikom.
    Pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 14:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:29 ----------

Cytat Napisał dejwa1 Zobacz post
    ja obstawiałbym przepływomierz. Trzeba czyćcic lub zakupic nowy jesli ktoś nie umi etego robic. Nie polecam czyszczenia laikom.
    Pozdrawiam
    przepraszam za błędy <depresja> miało być "czyścić" i "umie" czyli potrafi
    Pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 14:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:31 ----------

oczywiscie chodziło o przepustnice (chyba wina tej pogody, ze nie myśle normalnie)

PiotrDymek
    Gość

Domyślnie

Czyli chcesz mi powiedzieć ze jestem za mało kompetentny żeby wyczyścić przepustnice??

Nie wymądrzaj się, jak nie wiesz to nie pisz bo nie szukam głupich komentarzy tylko pomoc.

Powiedzcie mi bo falowanie przy odpalaniu ustało a to ze jak silnik jest ciepły i wtedy falują od 1,5-2,5krmp może być spowodowane czujnikiem położenia wału korbowego??

dejwa1
    Gość

Domyślnie

Kolego Piotrze wcale sie nie wymądrzam tylko po prostu mowie, ze moga byc komplikacje jezeli ktoś nie zna sie na tym (ktoś nie rowna sie Twoja osoba) Ja przynajmniej ja nie podejmuje sie tego zagadnienia. Być moze jesteś fachowcem i dla Ciebie to pestka.
    Sorry, ze to tak odebrałeś. Nie chciałem byc niemiły tylko ostrzec czym to grozi.
    Pozdrawiam

PiotrDymek
    Gość

Domyślnie

to moze byc to spowodowane czujnikiem wału korbowego??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Na początek wyczyść sobie jednak przepustnicę, co wbrew opinii niektórych nie jest aż tak skomplikowane a wymaga tylko mocnych kluczy imbusowych do jej odkręcenia. W mojej poprzedniej alfie takie wahania obrotów pojawiały się cyklicznie po około 40-50 tyś i zawsze ustawały po jej przeczyszczeniu dokładnym. W razie pytań odnośnie manual'a pisz na PW.

czapka
    Gość

Domyślnie

Czujnik - możliwe ale mało prawdopodobne.
    W tym silniku może być kilka przyczyn takiego zachowania:
    - woda lub olej w fajkach świec,
    - czujnik temperatury,
    - błąd oprogramowania,