Panowie mam prosbe odnosnie klap wirowych w jakiej pozycji sie blokuje te klapy a drugie pytanie odnosnie EGR jak mam zaslepiony egr to konieczne jest blokowanie klap
Panowie mam prosbe odnosnie klap wirowych w jakiej pozycji sie blokuje te klapy a drugie pytanie odnosnie EGR jak mam zaslepiony egr to konieczne jest blokowanie klap
Ad.1 Najlepiej w pozycji otwartej
Ad.2 Nie jest konieczne, jedno nie zależy od drugiego, ale dla bezpieczeństwa lepiej je zablokować lub wywalić całkowicie
"Nie możesz nazywać siebie prawdziwym miłośnikiem motoryzacji jeśli nigdy nie miałeś Alfy Romeo" - Jeremy Clarkson
Pomogłem?Dodaj punkt reputacji
(gwiazdka pod postem)
W 2.4 klapy nie wpadają do silnika. Są za to problemy to z nieszczelnościami kolektora. Listwa sterująca może się też odczepić i będą w losowej pozycji.
To co warto, to zdemontować cały kolektor, wymyć go z sadzy i mazi po oleju, pozbyć się klap i zaślepić otwory. Przy okazji takiej kuracji poprawia sie przepływ powietrza.
W pakiecie, żeby nie przybywało sadzy trzeba wyłączyć w komputerze EGR i zaślepić go listwą - inaczej może przepuszczać spaliny.
Jeśli klapy są sprawne i szczelne to blokowanie ich w pozycji otwartej jest bez sensu.
film poglądowy położenia klap:
https://www.youtube.com/watch?v=4Ylps2KvYMQ
Ostatnio edytowane przez bobby ; 03-03-2018 o 20:23