Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Problem z falujacymi obrotam

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8ts

Domyślnie Problem z falujacymi obrotam

Panowie, potrzebuje waszego zdania
    otoz, ostatnimi czasu alfa zaczela falowac na obrotach, a majac na mysli falowanie chodzi mi o wzrost obrotow od 1000 do 1500/2000 na biegu jalowym, a przy chamowaniu do 0 auto potrafi przygasnac. Bylem u dwoch mechanikow i oboje maja odmienne zdania. Pierwszy powiedzial mi ze to wina przepustnicy, zas drugi chce majstrowac przy sondach. CZytalem wczesniejsze tematy i takie same objawy wystepowaly u innych uzytkownikow, ale przechodzila im usterka boskim blogoslawienstwem. Dodam tez ze alfa chodzi na gazie i gazownik widzi tez wady we wtryskach. Co poradzicie na poczatek ?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    mercedes 300 SE, Fiat MW 2,0 20v

Domyślnie

Za utrzymanie obrotów na biegu jałowym odpowiada silniczek krokowy (w niektórych modelach go nie ma), tyle ze do jego normalnej pracy potrzebne są prawidłowe odczyty temperatury silnika, sondy lambda, przepływomierza, lub położenia przepustnicy. Tak więc usterka każdego z tych czujników może powodować problemy opisane przez ciebie. Podobne objawy może dawać nieszczelny dolot i związane z tym zasysanie lewego powietrza.
    specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 2.0 JTS Selespeed

Domyślnie

Dokładnie tak jak kolega pisze.
    Ja bym najpierw wyczyścił przepustnicę bo to 15 minut roboty i przy okazji sprawdzisz częściowo szczelność dolotu przy demontażu:
    odkręcasz dolot, demontujesz przepustnicę, pędzelek malarski plus benzyna w słoiku i czyścisz ją w środku aż będzie jak nówka - bez czarnego osadu, możesz pomóc sobie sprężonym powietrzem (kompresorem) jeżeli posiadasz, składasz całość mocno dokręcając rurę dolotową, wsiadasz do auta, przekręcasz kluczyk tak, żeby zaświeciły się kontrolki ale nie odpalasz silnika i nasłuchujesz czy spod maski słychać jakiś dźwięk - powinna następować adaptacja przepustnicy, jeżeli nie to niesprawny lub dodatkowo zabrudzony jest silniczek korkowy i najlepiej kupić używaną przepustnicę na szrocie za 20 zł.
    To tak mniej więcej napisane. Szukaj filmików na YT i postów na forum jak to dokładnie zrobić.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 156 1.8 t.s 144km & Alfa 159 1.8MPI 140km

Domyślnie

Witam

Pierwsze tak jak wyżej czyszczenie przepustnicy, następnie "reset parametrów silnika krokowego" + "adaptacja przepustnicy" w programie FES, następnie uruchomić silnik i zostawić do nagrzania do 90C.

U mnie po tej operacji przestał gasnąć i spadać z obrotów przed światłami, jak i od razu po odpaleniu.