Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Temat: 146 problem z klimą

tomekkus
    Gość

Domyślnie 146 problem z klimą

Witam. Mam taki problem otóż po włączeniu klimy z nawiewów leci zwykłe powietrze (tzn nie zimne).Rok temu nabijałem układ i wszystko było ok, teraz natomiast gdy pokretło jest ustawione na 0 i klima włączona to delikatnie leci powietrze ale nie zimne,gdy zmieniam na 1,2,3 lub 4 powietrze też jest takie jak bez klimy z samego nawiewu.Pokrętło od temperatury powietrza ustawione na samym dole niebieskiego koloru.Czy może ktoś miał coś podobnego?Mam nadzieję że wyjaśniłem to w miare czytelnie jeśli nie to sorki i proszę pytać postaram się wyjaśnić dokładniej. POZDRAWIAM Alfa 146 1.6 bx

Użytkownik Rowerzysta Avatar Binda
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Była piękna Alfa Romeo 146 1.4 T.S. 99r.

Domyślnie

Witaj. do końca jeszcze nie zapoznałem swojej klimy bo była uszkodzona i powoli będę naprawiał i jeszcze nie wszystko zostało rozgryzione przeze mnie. Dlatego napisze Ci jakie wg mnie mogły by być powody tego
    - ciśnienie w instalacji -najlepiej by bylo sprawdzić ciśnienie w układzie bo jeśli gdzieś zrobił się jakiś wyciek to gaz się ulotnił.
    - uszkodzony czujnik ciśnienia( z tego co czytałem klima nie działa jeśli ma za duże albo za male ciśnienie) pokazujący błędne dane.
    - niedrożnego układu np. zatkany osuszacz lub parownik i brak przepływu środka. (osuszacz powinien być co parę lat wymieniany, chyba co 2)
    -awaria sprężarki, może po prostu jakieś jajo na instalacji elektrycznej nie dostaje napięcia (jakieś styki albo włącznik klimy) albo sprzęgło padło i nie załącza klimy wogóle

tą ostatnią opcje to chyba najprościej sprawdzić rozłączyć przewód od klimy dać tam jeden bolec żarówki 12V drugi do masy i w momencie załączenia powinna zaświecić się
    pozostałe to chyba już tylko u kogoś kto ma sprzęt do sprawdzania klimy

mam nadziej że dobrze napisalem wszystko
    Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Jeśli klima jest szczelna i nabita to stawiam na czujnik, miałem podobnie u siebie.
    FORZA ITALIA !

mcold
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomekkus Zobacz post
    Witam. Mam taki problem otóż po włączeniu klimy z nawiewów leci zwykłe powietrze (tzn nie zimne).Rok temu nabijałem układ i wszystko było ok, teraz natomiast gdy pokretło jest ustawione na 0 i klima włączona to delikatnie leci powietrze ale nie zimne,gdy zmieniam na 1,2,3 lub 4 powietrze też jest takie jak bez klimy z samego nawiewu.Pokrętło od temperatury powietrza ustawione na samym dole niebieskiego koloru.Czy może ktoś miał coś podobnego?
    U mnie było podobnie. Okazało się że
    1. układ nieszczelny (jeden z węży i chłodnica). Nieszczelność wyszła dopiero na azocie pod b. wysokim ciśnieniem przy 12 godzinnej próbie,
    2. uwalona elektryka - nie załączała się sprężarka, nie kręcił wentylator po włączeniu klimy.

Całość napraw kosztowała 800 zł (naprawa węża, lutowanie, napełnienie i test azotowy, naprawa elektryki).

Użytkownik Ogier Avatar MICHAL-TBG
    Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto
    Bravo 1.4 T-jet

Domyślnie

Witam!

Po dwóch miesiącach walki z klimatyzacją wreszcie doprowadziłem ją do porządku. A zaczęło się od banalnego (?) braku szczelności przy napełnianiu układu. Zacząłem od regeneracji sprężarki, wymienione zostało łożysko i uszczelki-dwie sztuki. Nadal brak szczelności...na azocie wyszła dziura w chłodnicy...to kupiłem nową chłodnicę firmy Behr...po zmontowaniu i ponownym spr. na wysokim ciśnieniu wywaliło jakiś stary spaw...skończyło się na zamówieniu nowych i oryginalnych sztywnych przewodów od nagrzewnicy do osuszacza i zaworu ciśnieniowego. Dla pewności kupiłem sobie jeszcze przewód giętki od kompresora do osuszacza...

Po zmontowaniu całości co trwało ładnych kilka godzin z powodu fatalnego dostępu i kształtu przewodów, klimatyzacja wreszcie działa.

Oto jak z błahego nabicia robią się wydatki.

Łącznie poszło na części i robociznę~ 2000 zł.

tomekkus
    Gość

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Trzeba się udać do "speca" i posprawdzać.Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Tomek, jesteś z Krakowa to podjedz do Włosania do warsztatu p. Żyły (Alfaserwis) oni zrobili mi klimę a też nie było łatwo (objawy podobne). Na pewno się ucieszą z następnej klimatyzacji :] (do dziś jak się u Nich pojawiam to pierwsze pytają o klimę czy w porządku no ale się nieźle chłopaki nagłówkowali przy niej ).
    FORZA ITALIA !

tomekkus
    Gość

Domyślnie

Dzięki za odpowiedż currahee właśnie uw tym warsztacie rok temu napełniali mi klimę.Więc tym razem też raczej tam pojadę.

Wojce
    Gość

Domyślnie

Klima działa najwyżej jeden sezon co roku trzeba jechać na przegląd i nabicie ,to że rok temu byla nabita to napewno się już skończył czynnik chlodzący normalne i konieczne szczelność sprawdzic czy nie ucieka gdzies

simeone
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomekkus Zobacz post
    po włączeniu klimy z nawiewów leci zwykłe powietrze (tzn nie zimne).gdy pokretło jest ustawione na 0 i klima włączona to delikatnie leci powietrze ale nie zimne,gdy zmieniam na 1,2,3 lub 4 powietrze też jest takie jak bez klimy z samego nawiewu.
    Mam dokładnie to samo.
    Włączam dziś klimę - na 0 zaczyna wiać ale...to nie klima.
    Kontrolka na przycisku się zapala i to wszystko.
    Czy sprawdzanie co się stało mozna zacząc od jakichś prostych czynności typu sprawdzenie bezpieczników, przekaźników?
    Gdzie takowe się znajdują? (145 TS)
    A może sprawdzić coś innego?

ps.tomekkus poradziłes sobie z problemem?