Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Qv 235 vs 240

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    2009-159 1.9 jtdm

Domyślnie Qv 235 vs 240

Witam , czy ktoś może napisać z doświadczenia czy warto dokładać do nowszej wersji silnika? Miałem okazje jechać tylko wersja 235 i niestety mam wrażenie ze ten silnik jest głośny i nie brzmi przyjemnie. Jechałem również 1.4 170km i ten jest ok , wiec taki dylemat , w która stronę teraz iść.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Ale pod jakim względem jest głośny?
    Mam 235 i nie wiem o co chodzi.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

W 240 KM poprawili wydech i brzmienie jest dużo przyjemniejsze. Minus mocniejszej odmiany jest taki, że występuje tylko z automatem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Mito TB155

Domyślnie

Wyczytałem w jakiejś recenzji julki że w nowym 240 blok silnika jest aluminiowy jak w 4c, a w starym 235 chyba odlew zwykły. Dzięki temu spadła troche masa o te parenaście kg i brzmi nieco lepiej.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Ale w temacie chodzi chyba nie o brzmienie końcowe z wydechu a o samą pracę silnika.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    2009-159 1.9 jtdm

Domyślnie

Może muszę jeszcze sprawdzić jakaś inna sztukę. Po kilku minutach jazdy to mi właściwie tylko jakieś mgliste wrażenie pozostało. Wersja 170km ma inne zawieszenie, pewnie była na kołach 16 i dlatego się cichsza wydawała.

Użytkownik Świeżak Avatar Damianosl
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    Giulietta QV Rosso Competizione

Domyślnie

ten motor z 4c ma jedynie 5 km i 10 nm więcej, ale jest lżejszy (ok 20kg), oraz ma inaczej poprowadzony moment obrotowy. Te zmiany plus skrzynia daje czas krótszy o 0,8 do 100km/h

tyle się doczytałem różnic ,szukając QV dla siebie ( wczoraj kupiłem piękną rosso competizione )

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Auto
    Giulietta VELOCE

Domyślnie

Cytat Napisał Damianosl Zobacz post
    ten motor z 4c ma jedynie 5 km i 10 nm więcej, ale jest lżejszy (ok 20kg), oraz ma inaczej poprowadzony moment obrotowy. Te zmiany plus skrzynia daje czas krótszy o 0,8 do 100km/h

tyle się doczytałem różnic ,szukając QV dla siebie ( wczoraj kupiłem piękną rosso competizione )
    Z tego co wiem, ale pewien nie jestem na 100%, to oba są aluminiowe. Żeliwny blok ten silnik miał w 159, na samym początku.
    Natomiast co do dźwięku to w VELOCE jest to jeden z jaśniejszych punktów, który czyni wiecznego banana na twarzy.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał Damianosl Zobacz post

dokladnie, jak zalezy na osiagach to warto doplacac do nowej. Mi sie brzmienie mojej Giulietty podoba. Teraz jak patrzylem wczoraj na Giuliette Veloce S MY2018 jest zaaplikowany wydech Magneti Marelli i na moje oko rury maja wieksza srednice. Ciekawe jak brzmi.

Ogolnie Giulietty od 2014 z tego co sie orientuje sa lepiej wygluszone niz te pierwszej generacji (2010 - 2013). Takze jest troche zmian, nawet duzo bym powiedzial.

A tak w ogole to widze, ze Legnica ja tez, wezmy Teddyego i zrobmy jakiegos spota
    Ostatnio edytowane przez fan ; 30-09-2018 o 19:46

Użytkownik Świeżak Avatar Damianosl
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    Giulietta QV Rosso Competizione

Domyślnie

Cytat Napisał fan Zobacz post
    dokladnie, jak zalezy na osiagach to warto doplacac do nowej. Mi sie brzmienie mojej Giulietty podoba. Teraz jak patrzylem wczoraj na Giuliette Veloce S MY2018 jest zaaplikowany wydech Magneti Marelli i na moje oko rury maja wieksza srednice. Ciekawe jak brzmi.

Ogolnie Giulietty od 2014 z tego co sie orientuje sa lepiej wygluszone niz te pierwszej generacji (2010 - 2013). Takze jest troche zmian, nawet duzo bym powiedzial.

A tak w ogole to widze, ze Legnica ja tez, wezmy Teddyego i zrobmy jakiegos spota
    dopłacać do nowej, albo zrobić chiptuning. Z tego co sprawdzałem, po chipie jest około 280km, moment też będzie inaczej poprowadzony, pewnie podobnie jak w wersji 240km. Silnik z tego co wiem ma potencjał.

co do dzwięków/wygłuszenia to nie wiem. U mnie wydech ragazzon plus jakieś mody środkowego w jp performance, zupełnie inaczej niż seria.

OT: spota możemy zrobic, jak najbardziej chętny. Alfe odbieram od Niemca od którego kupiłem dopiero pod koniec października, także na początku listopada można coś ogarnąć chętnie porównam do Twojej poliftowej.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia