Witam od niedawna posiadam Alfa Romeo 159 1.9 120 koni. Alfa strasznie kopci I bierze olej (strasznie dużo) czy wiecie co może się dziać?
Witam od niedawna posiadam Alfa Romeo 159 1.9 120 koni. Alfa strasznie kopci I bierze olej (strasznie dużo) czy wiecie co może się dziać?
Turbo, pierścienie czy chociażby wtryski. Na początek, żeby nie iść w koszty, warto sprawdzić korekty. Można też zerknąć na turbinke czy nie ma dużego luzu na wirniku i oleju w dolocie (jak się silnik rozbiega to będzie po zabawie)
Jaki przebieg, jaki styl jazdy, jaki kolor dymu, kiedy kopci i ile to jest dużo oleju... Za mało informacji żeby coś więcej powiedzieć
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez alfalfa ; 15-12-2019 o 23:47
1l na 150km
350tys przebiegu
Turbo po regeneracji
Dym czarny zdąża się że I niebieski ale częściej czarny
sprawdź lepiej to turbo, mogło zostać źle zrobione albo silnik padaka (pierścienie itp)
Twoje autko teraz to jeździ nie na ON tylko na oleju silnikowym![]()
Czarny dym to lejące wtryski lub padnięte turbo, niebieski pierścienie...
Sprawdź turbo''po regeneracji'' w pierwszej kolejności.
Jak od nie dawna tzn od kiedy bo może oddaj to auto tam gdzie kupiłeś
Tak jak piszą koledzy sprawdź turbo jak było regenerowane. U mnie turbo po regenracji zrobiło niecałe 1000km i padło. Czarny dym z rury na okragło leciał nawet na postoju i było czuć olejem. Mi oczywiście uznali gwarancje bo jest na 2 lata ale i tak powiedzieli ze to nie była ich wina. Jeżeli tyle bierze oleju to ja bym nie jezdził.