Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Jedna wielka telepka

Kwazi
    Gość

Domyślnie Jedna wielka telepka

Może ktoś z forum podrzuci adres do dobrego mechanika (sprawdzonego i zaufanego) w okolicach Bydgoszczy?
    Mam problem z Bella.Od okolo 4 tygodni samochodem nie da się praktycznie jeździć. W czsie wyprzedzania strasznie drży cale auto.Jeden szpec sie wypowiedzial ze to przegub zewnetrzny i zostal on wymieniony.Jednak po tym zabiegu nie za wiele sie zmienilo.Dalej to samo. Byłem z reklamacją a on stwierdził że to nie jest tak łatwo i szybko zdiagnozować.Wiec podjechałem do innego mechaniora.Szukali 2 godziny i nic nie znaleźli.Stwierdzili tylko że może to być przegub wewnetrzny.Ale pewnoći nie mają.Nie chcę się już pakować w niepotrzebne koszta.Więc może Ktoś poleci jakiegoś dobrego mechanika w tych okolicach.Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

a może problem tkwi w kołach a nie w mechanice? opony nie maja żadnych guzów itp niepożądanych usterek? felgi są proste? jeśli masz drugi kpl kół np zimowych to proponowałbym wymienić i wtedy sprawdzić
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Nawet nie napisałeś co to za silnik...
    Jeśli 2.0 T.S. to może źle założony pasek od przeciwwag wału...

Kwazi
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    a może problem tkwi w kołach a nie w mechanice? opony nie maja żadnych guzów itp niepożądanych usterek? felgi są proste? jeśli masz drugi kpl kół np zimowych to proponowałbym wymienić i wtedy sprawdzić
    Opony i felgi sprawdzone, wszystko oki.Tzn felgi proste a opony bez guzów i innych podobnych wybryków.

---------- Post dodany o godzinie 19:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:20 ----------

Cytat Napisał Kazzzek Zobacz post
    Nawet nie napisałeś co to za silnik...
    Jeśli 2.0 T.S. to może źle założony pasek od przeciwwag wału...
    Silnik w Belli to 1.9 JTD M-Jet 140 KM al nic nie było robione przy silniku, więc to odpada.Więc chyba tylko dobry mechanior zostaje.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Poduszki silnika sprawdzałeś? Jak miałem padniętą dolną to telepało wszystkim - kierownicą, wajchą, pedałami, wszystkim. Po wymianie jak ręką odjął. Do zdiagnozowania łatwe, bo to widać.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

adasco
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Poduszki silnika sprawdzałeś? Jak miałem padniętą dolną to telepało wszystkim - kierownicą, wajchą, pedałami, wszystkim. Po wymianie jak ręką odjął. Do zdiagnozowania łatwe, bo to widać.
    Potwierdzam. A objawy przypominaly walniety przegub - na sluch.

Kwazi
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Witam.
    Poduszki silnika i skrzyni zostały sprawdzone i są ok.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Przeczyść zawór EGR. Często pomaga...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 156 2.0TS 150KM euro3 LPG BRC sekwencja

Domyślnie

U mnie przy predkosci 60km/h w zwyz czeslo przodem lewarek zmiany biegu latal itd. Kombinowalem z wew przegubem - prawy mial luzy (prawa pozniej podmianka na lewa- nie pomoglo), lozysko posrednie na lapie podtrzymujacej dluga os (mialo luzy - nie pomoglo koszt lozyska 70zl...) - wkoncu kupilem uzywki oski wraz z przegubami wew - wynik: krotka pol os byla walnieta (albo guma na niej albo ukrecona) koszt uzywki 300zl (komplet) moze to jest to.

Myslalem tez o lozysku na dyferencjale gdyz tez wydawalo mi sie ze ma luzy ale... nie umialem od zewnatrz go wyciagnac dalem 110zl... ono jest smarowane olejem wiec tak naprade chyba przezyje ta skrzynie (moge odsprzedac za polowe ceny nowka nie smigana )

Jezeli masz mozliwosc podmianki w celu diagnozy to mozna sprobowac. Troche roboty jest ale moze sie oplacac.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez m0rf ; 06-08-2009 o 13:40 Powód: dolozenie jednej mysli

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 jtd 16V

Domyślnie

Kolego spróbuj zrobić mały test - przyspiesz autem, a następnie wciśnij sprzęgło jeżeli trzęsie Ci autem bardziej przy przy przyspieszaniu to odpuść sobie koła itp. -prawdopodobnie masz uszkodzony krzyżak, są w nim trzy łożyska i zdarza się czasami , że któreś się rozleci efekt wtedy jest właśnie taki. Sprawdź czy łożyska siedzą na miejscu i są całe - wystarczy zdjąć gumową osłonę( uwaga na silikonowy smar).