Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Pomocy, którą "nową" alfę wybrać.

mnemesis
    Gość

Domyślnie Pomocy, którą "nową" alfę wybrać.

Roztrzaskałem swoje maleństwo jakiś czas temu. Chcę kupić nastepna 146 ze względu na fakt że autko bardzo mi przypadło do gustu. Pytanie w związku z tym mam następujące.
    Czy wybrać boxera 1.6, twin sparka 1.5-1.8 czy może turbo diesel 2.0 ? Chodzi głównie o koszta spalania. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Użytkownik Romeo Avatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław.
    Auto
    1999r AR 146 1.4 TS 16v -> 2004r AR 156 SW 1.9 JTDm -> 2002r AR 156 2.4 JTD

Domyślnie

Jest obszerny wątek o różnicach między bx i ts. Ich zaletami i wadami.
    Polecam lekturę.

Pzdr.

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Ja osobiście jestem zadowolony z 1.6 TS, myślę że 1.4 był by za słaby. Jeśli chodzi o spalanie przy spokojnej jeździe ale nie jak emeryt po mieście łyka około 8l, na trasie da się zejść nawet poniżej 7l. Boxer'a chyba bym się bał wziąć ze względu na małą ilość mechaników znających sie na tych silnikach. Ogólnie sam zastanawiam się nad kupnem ale 156 w dieslu ze względu na wariujące ceny benzyny. Jeśli chodzi o diesla do modelu 146 to albo TD albo JTD. oba mają nie duże spalanie ale JTD to już common rail więc ewentualne naprawy mogą być kosztowne.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

gadanie... ile zyskasz na roznicy plus minus jednego litra? pare wyjazdów z cieżką nogą i masz to samo.. diesel oczywiscie wyjdzie taniej ale serwis duzo drożej...
    Co za wybiórcze spojrzenie, spalanie... kupisz super utrzymanego boxera i zaniedbanego diesla i taniej per saldo wyjdzie ci boxer... i tak dalej.
    Chłopie, kup golfa, poważnie. Już widzę jak oszczędzasz w szopie na naprawach, kupujesz tłuczone zamienniki...itd... Potem takie auta wracają do obiegu... i opinia idzie...

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

Istnieje dział który odpowiada na twoje pytania i tam szukaj odpowiedzi. O 146 istnieje jużdużo tematów, w jedym z nich zawsze możesz popytać o coś czego tam nie znajdziesz.

http://www.forum.alfaholicy.org/porady_przy_zakupie/

Jak dla mnie temat do zamknięcia
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Karol_PKAR
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 156 2.4jtd sportpack '01

Domyślnie

Cytat Napisał crazyqs Zobacz post
    Ja osobiście jestem zadowolony z 1.6 TS, myślę że 1.4 był by za słaby. Jeśli chodzi o spalanie przy spokojnej jeździe ale nie jak emeryt po mieście łyka około 8l, na trasie da się zejść nawet poniżej 7l. Boxer'a chyba bym się bał wziąć ze względu na małą ilość mechaników znających sie na tych silnikach. Ogólnie sam zastanawiam się nad kupnem ale 156 w dieslu ze względu na wariujące ceny benzyny. Jeśli chodzi o diesla do modelu 146 to albo TD albo JTD. oba mają nie duże spalanie ale JTD to już common rail więc ewentualne naprawy mogą być kosztowne.
    8l w mieście? mi łyka 9-9,5 w mieście i niewiele poniżej 8 na trasie

mnemesis
    Gość

Domyślnie

Wow, kupie golfa i będę go naprawiać za pomocą kombajnu lub młóckarki w szopie (widzisz to ? Poważnie ? Sam czymś takim jeździsz?). Cóż za wspaniała porada naprawdę.
    Patrze na spalania podawane przez serwisy, boxer ~14l, ts ~10. Dlatego zadałem pytanie... Moja 1,7 łykała paliwo jak szalona. Słyszałem że tsy piją znacznie mniej, dlatego zapytałem użytkowników.

Dziękuje bobryt za radę, zaraz tam poszukam.
    Ostatnio edytowane przez mnemesis ; 06-08-2009 o 15:58 Powód: literówka

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Ja wielokrotnie sprawdzałem spalanie swojej beli, i sam byłem mile zaskoczony tym wynikiem, bo nawet poprzedni właściciel mówił że 10l na bank bierze. Ale mu pewnie tyle brała bo jeździł z walniętą sondą i czujnikiem hala.

mnemesis
    Gość

Domyślnie

Chyba zdecyduję się na wersje 1,8 ts. Znalazłem bardzo ładny okaz w miare przystępnej cenie. Dziękuję za pomoc.

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Chyba temat zakończony , ale polecam Ci Diesla 1,9TD jaki był też wsadzany do AR 155 i 146 . Silnik prosty w budowie , tani w utrzymaniu a spalanie ( miasto 6,5-7 , Trasa schodzi poniżej 5 ) . A co do mocy naprawdę czuć ją , tak do 2tys obr jest mułek ale jak turbinka dołoży to szarpie aż miło , a dźwięk turbinki cudowny .
    Jak nie boisz się robić przy samochodzie to polecam Ci coś takiego
    A na uboczu powiem ze do tego silnika mozesz lać wszystko nawet czerwone ( mieszam pół na pół - cena za litra opału 1,3zł ) .