Witam serdecznie wszystkich
Nie tak dawno temu zostałem właścicielem AR 147 1.9 JTDm 8v z 2007 roku. Najpierw kilka słów o aucie, Alfa sprowadzona z Holandii, gdzie przeszła chip tuning na rzekomo 150KM i 350Nm, usunięty został również DPF i EGR, autko posiada przebieg prawie 200 tys km.
Niestety auto od początku ma problem z wibracjami podczas przyspieszenia, nie wiem jak to dokładniej opisać, ale wygląda to tak, że wtedy kiedy zaczyna pompować turbo (wtedy kiedy rośnie moment obrotowy) zaczynają się wibracje. Dodam też że nie czasami jest tak, że prawie w ogóle ich nie ma (są lekko wyczuwalne) a czasami są dosyć mocne i uciążliwe- zauważyłem że w sumie nie ma reguły kiedy sie tak dzieje. Wibracje odczuwalne są na całym aucie i szczególnie na lewarku zmiany biegów i jak sie dodaje gazu podczas jazdy to lewarek dociska sie troche w strone wbitego biegu (ale nie uważam to za jakąś anomalie, nie jest to centymetr luzu tylko dwa, trzy milmiletry) Dodam też że na pedale sprzęgła gdy nie jest wciśnięty a tylko przyłoży sie stope czuć wibracje oraz dosyć ciężko chodzi (w porównaniu do innych aut, którymi jeździłem).
No i teraz rzeczy które zrobiłem/sprawdziłem:
-wyważenie kół, zmiana z przodu na tył itp- rzecz oczywista, bez jakichkolwiek zmian czy różnic, geometria okej, troche różni sie jeden kąt bo wahacz był wymieniany tylko z jednej strony, ale przed wymianą było tak samo, dodam jeszcze że auto
posiada sprężyny obniżające
-węże od intercoolera i turbiny szczelne, jeden założony nowy, tak samo wężyki od podciśnienia, gruszka również porusza sie bez jakichś przycięć
-pół osie obydwie nowe (wymienione jeszcze za granicą), sprawdzone nie mają praktycznie żadnych luzów wskazujących zużycie (wydaje mi sie że ktoś próbował walczyć z tymi wibracjami i je wymienił ale mu sie nie udało)
-poduszki silnika - lewa duża wymieniona ponieważ miała największy luz z wszystkich aczkolwiek nie była oberwana, tak samo ten drążek u góry silnika, reszta w porządku, żadna nie jest oberwana, nadmiernego luzu
Oczywiście wszystkie te zabiegi nic nie dały, jak było tak jest. Dlatego też założyłem konto na forum i szukam pomocy u WasCzytałem wiele wątków ale żaden i przyniósł rozwiązania
Jeszcze z moich pomysłów to tak:
-koło zamachowe- czy wydaje jakieś dźwięki - hmm sam nie wiem, koszt nie jest strasznie duży, jestem w stanie sam wymienić więc dla świętego spokoju mógłbym to zrobić
-to nieszczęsne sprzęgło... Czy naprawdę mogłoby powodować takie wibracje? Nigdy nie spotkałem się zeby dwumasa powodowała takie wibracje, chyba że to docisk lub łożysko?
Czy może jest to jakiś problem z mechanizmem różnicowym? Sam już nie wiem, nie chce wymieniać niepotrzebnie połowy auta, zresztą nie mam też zbytnio czasu i funduszy.... Poza tym autko fajne
Macie jakieś pomysły?![]()