Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Problem z 1.9 jtd 115 km

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 1.9 115 KM

Domyślnie Problem z 1.9 jtd 115 km

Witam
    Mam nadzieję że post nie zostanie usunięty ale nikt mi nie potrafi pomóc, otóż chodzi o fiata stilo z tym silnikiem czyli 1.9 jtd 115 KM, z którym to też byłem wcześniej posiadaczem 147.

Otóż w aucie turbo jest po regeneracji, wtryski świece też sprawne, żadna kontrolka się nie pali, prawdopodobnie nie ma katalizatora i prawdopodobnie poprzedni właściciel jeździł na krótkie dystanse.
    Auto pali olej,po odpaleniu po nocy nie dymi, dymi tylko przy dodawaniu gazu na biało i śmierdzi olejem palonym, w dolocie olej, w rurze do intercoolera olej, zrobiłem 3 plukanki silnika chodził na każdej po godzinie i za 3 razem zszedł czysty olej a dalej pod pokrywą walka rozrzadu miejscami jest nagar
    Zastanawiam się czy to kwestia odmy ale w tym silniku jest to tak rozwiązane że chyba nie ma co się zepsuć no i przewod od separatora jest wpuszczony między filtr powoetrza a turbo i może po prostu mi to zassysa i dlatego dymi? czy może pierścienie zapieczone? Spod bagnetu nie syczy, spod korka wlewu oleju przedmuch jest ale podobno w normie i nie wiem da się coś wykluczyć? Czy i tak silnik do rozbiórki?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Stiopa
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    AR 147 1.9 JTD

Domyślnie

A ile oleju Ci ubywa i jak często i ile dolewasz? Obstawiam, że tak jak ja miałem tym silniku - pierścienie olejowe do wymiany czyli wszystkie i dobrze przy tym wymienić uszczelniacze i dotrzeć zawory.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
    "You cannot be a true petrolhead until you've owned one... it's like having really great sex that leaves you with an embarrassing itch." Jeremy Clarkson o Alfa Romeo

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Kolego, wymieniałem pierścienie (oczywiście tłokowe) w tym silniku latem tego roku i obecnie oleju nie ubywa prawie wcale (choć nie ma jeszcze 3 tys. km od "naprawy", więc mam przeczucie, że jeszcze się dociera). Generalnie u mnie lista napraw była duża, ale od razu po rozebraniu "dołu" widać było, że to pierścienie powodowały duże ilości spalanego oleju, a mechanik śmiał się, że dopiero co robił taki silnik w Lancii :-)

Pozdro,
    L.