Witam wszystkich!
Na wstępie podziękuję za każdą odpowiedź uzyskaną pod tym tematem. Niestety problem z elektroniką dopadł również i mnie. Ale po kolei.
Wróciłem z małej wycieczki pod dom bez żadnych większych objawów, zgasiłem auto, brak jakichkolwiek komplikacji. Na następny dzień, wkładam kluczyk... standardowy problem ,,kręci nie odpala". Wiadomo jak to w takich sytuacjach, od razu postarałem się o wykluczenie tych podstawowych problemów takich jak rozładowanie akumulatora czy problem z rozrusznikiem. Posprawdzałem bezpieczniki (te wewnątrz auta jak i te przy akumulatorze). No nic, dzwonie po znajomego który ma kompa, podpinamy żeby znaleźć problem. Wyświetlają się dwa błędy o oznaczeniach: P1619 oraz P2100 (tutaj problem z przepustnica). Na moje rozumowanie myslalem, że nie odpala przez brak powietrza w silniku ale to niestety okazało się błędnym rozumowaniem. Nic nie poradzę, oddałem swoją alfe do pobliskiego, polecanego elektromechanika który podobno potrafi zdziałać cuda. Troche postała przez sezon urlopowy i dostaje wiadomość od mechanika ,,awaria głównego komputera, trzeba wymienić". Stanąłem przed wyborem używka czy nowy, zdecydowałem się na tą pierwszą opcje ponieważ (według mnie oczywiście) troche bez sensu jest pakować taką kwotę w auto którego cena rynkowa nie jest jakaś cholendarnie wielkaI poza tym w przypadku nowego komputera cena wymiany byłaby ok.3 krotnie większa. Gdzie leży problem...
Chciałbym się dowiedzieć (bo może akurat ktoś z was) był w podobnej sytuacji. Co mogło spowodować usterkę głównego komputera? Jak odpiąłem przewody idące w jego stronę czuć było lekką spaleniznę i na dodatek, co dostrzegłem zobaczyłem dopiero niedawno, że niektóre bezpieczniki są delikatnie osmolone, na plastikowej obudowie bezpiecznika pojawił się delikatny ciemny nalot symbolizujący jakoby za wysoką temperaturę. Jedyny problem jaki napotkałem, to jak włożyłem w gniazdo zapalniczki ładowarkę samochodową, spaliła mi ona bezpiecznik. Wtedy nie uznałem tego, że może być to coś poważnego jednak teraz zaczęło mi coś świtać, że może mieć to jakieś powiązanie.
Co mogło spowodować usterkę głównego komputera? Gdzie ewentualnie można szukać problemu?
Nie chciałbym żeby po wymianie komputera samochód znow mnie zaskoczył taką samą sytuacją. Wolałbym coś temu zaradzić.
Pozdrawiam![]()