Witam
Kolejny problem mam z szybą pasażera. Otóż po naciśnięciu przycisku szyba otwiera się ,ale nie zawsze. Wygląda jakby styk lapal co któreś naciśniecie. Czy można to jakoś spróbować naprawić?? Muszę nacisnąć kilka razy zanim zareaguje.
Witam
Kolejny problem mam z szybą pasażera. Otóż po naciśnięciu przycisku szyba otwiera się ,ale nie zawsze. Wygląda jakby styk lapal co któreś naciśniecie. Czy można to jakoś spróbować naprawić?? Muszę nacisnąć kilka razy zanim zareaguje.
możliwe że styki zaśniedziały i trzeba przeczyścić
ok dzięki , a czym najlepiej to zrobić?? ( może głupie pytanie)
---------- Post dodany o godzinie 19:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:47 ----------
Może to i głupie pytanie ale czym najlepiej to wyczyścić??
hm.. mały kawałeczek papieru ściernego, śrubokręt, igła czy coś takiegozależy jaki dostęp jest do styków. Ja to robiłem u taty w mondeo.
Rozbierz przycisk i zobaczysz o co chodzi, plastik na włączniku po jakimś czasie wyżłabia się od nacisku plastikowego przycisku, najlepiej jest wymienić przycisk ale można też to naprawić małą ilością kleju epoksydowego.
wypiąłem cały panel z przyciskami do opuszczania szyb. Teraz pytanie czy da się tę kostkę rozebrać jeszcze bardziej ?? Tak aby dostać się do samych styków przy przyciskach?? Kostka wygląda jakby się dało ale trzeba podwarzyć zatyczki - boję się połamać.
Mam pytanie, rozbierałem dziś tapicerkę drzwi bocznych, przy okazji ułamałem 3 zaczepy "sprężynki", w sumie to nieważne ale również przy okazji zapytam, gdzie takowe dostać? Celem było nasmarowanie mechanizmu podnoszenia szyb, gumowe uszczelki popsikałem smarem silikonowym w spray'u, metalowe prowadnice gęstym smarem...niewiadomego pochodzenia, ale nieużywany ;P Szyby chodzą lepiej, ale to nie to. W dół całkiem płynnie... niemal niezmiennie, choć im dalej tym słychać że silniczek musi mocniej pracować, od 1/3 do końca schodzi nieco wolniej. W górę jest znacznie gorzej, do 1/3 wysokości jest padaka, nieraz "stanie" i trzeba pare razy kliknąć, do 2/3 jest nieco lepiej, a dalej idzie już zdaje się normalnie. W czym problem? Coś pominąłem? Może wiecej posmarować? Styki? Wiem że to banalna sprawa, ale chce to zrobić raz a dobrze...przynajmniej przed przyszłościową zmianą na poliftowe wnetrze![]()
Sprawdź przełącznik, to raczej na nim występuje spadek napięcia. spowalniający szybę przy ruchu w górę. Prawdopodobnie styki do przeczyszczenia papierem ściernym. Możesz też podmienić na inny przycisk i sprawdzić jak wtedy będzie działało.
Przeczyściłem styki, ale na niewiele się to zdało (w sumie to tragicznie nie wyglądały), rozbierać na częsci pierwsze i czyścić wewnętrzne styki za przyciskiem czy darować sobie i szukać nowego pstryczka? Nie bardzo mam jak na szybko podmienić, a nie chciałbym kupić używanego działającego jak ten mój ;P Swoją drogą to na pewno tylko pstryczek?Czy jeszcze może coś brać uwagę? Z góry dzięki za info.