Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Ratunku !!! 2.0 Twin Spark praca silnika (:

hezes
    Gość

Domyślnie Ratunku !!! 2.0 Twin Spark praca silnika (:

Witam ! przejdę odrazu do rzeczy, od bardz długiego czasu walczę z nierówną pracą silnika byłem już kilka razy na kompie błąd wciąż ten sam "obwód sondy lambda" oczywiście wymieniłem na orginał. Wymieniłem też dużo innych części sugerowanych mi na forum czyli: jak wyżej sondę,silniczek krokowy z przepustnicą,przepływkę,czujnik wału oczywiście reset adaptacja i.t.p i w efekcie jest coraz gorzej teraz nie nie da się już jeździć w czasie jazdy zapaja się marchewka auto szarpie,moc mogła by być napewno lepsza.Na zimnym silniku po odpaleniu pracuje ok aż do czasu aż nie dodaję gazu,jakby chciała się udusić nie ma płynnoći przy wkręcaniu obrotów już po ruszeniu przez kilka kilometrów to nie jest ta moc (155 KM) jak już chwyci troszkę temperaturę zaczyna się inna dolegliwość zaczyna zapalać się kontrolka wtrysków i zaczynają się szarpanki na przemian z kontrolką po wcinięciu sprzęgła często gaśnie,oczywiście z obrotami cały czas nie mogę dojść do ładu,naprawdę czytam dużo waszych problemów i próbuję je porównać jakoś do swojego i nic jeden z naszych kolegów polecił mi gościa na forum co to naprawia dzwoniłem do niego rozmowa trwała może z 20 min. prez telefon powiedziałem mu moje problemy z autem i co wymieniłem i szczerze ? próbował mnie naciągnąć na niezłe koszty.Jakieś tam pojęcie o autach mam i naprawdę przyczyna musi tkwić gdzieś mniej kosztownym biorąc pod uwagę wcześniejsze wymiany podzespołów,niepoki mnie ta sonda lambda cały czas nie działa jakby nie żyła,jak ją odłączę zmian w pracy silnika nie ma... brak mi już słów ! proszę o pomoc !!!! jeszcze chwilę i się poddam...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    156 2.0 ts

Domyślnie

a uszczelke pod głowicą wykluczyłeś? kiedys miałem takie objawy i była to padnięta uszczelka (fakt, że to było audi 80) płynu nie ubwyało ale tylko wariowały obroty właśnie, może też świeczki czy kable wn?

hezes
    Gość

Domyślnie

świece i kable nówki nie dodałem tego w opisie...ale z tą uszczelką hmmm ona jakby troszkę dymiła na biało ale może to wina że nie ma kata,a jakiś inny sposub istnieje żeby sprawdzić i mieć pewność że to uszczelka ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Jak dymi na biało to teoretycznie powinno Ci "przybywać oleju" bo płyn może się do niego dostawać. Może też być, że uszczelka zostanie "wydmuchana" ale nie ma widocznych ubytków oleju, czy płynu. Sprawdź ciśnienie sprężania i wszystko będzie jasne. No chyba, że ECU masz padnięte, ale tu już potrzeba elektronika do zdiagnozowania.

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

A może po prostu nieszczelny dolot?
    Sprawdź go na odcinku między przepływomierzem, a przepustnicą.
    Później ewentualnie jeszcze kolektor

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- jaki to rok produkcji tego auta, to ważna informacja
    - bo bez tego to do niczego nie dojdziemy.
    - czytałes to forum to powinienieś wiedzieć że dane z ECU ( tutaj M1.5.5 ) są podstawą dalszych działań.
    - ważne są parametry jakie podaje ECU: TRA, FRA, wersja oprogramowania, menu informacyjne.
    - niech ci te parametry poda mechanik z komputerem, jeśli mechanik nie wie co to za parametry to jedyna droga to zakup interfejsu, będzie szybciej, bez stresowo i na pewno taniej.
    - program Unidiag jest programem darmowym, niestety jest także potrzebny jakis notebook i najlepiej nowy system operacyjny na nim, mniej bedzie problemów.
    - a może ktos z forum z Unidiagiem Alfadiagiem mieszka w pobliżu.
    - można taką prośbę ogłosić na tym forum.
    - mozna na szybko zrobić pomiar kompresji w cylindrach, ten parametr tez może coś powiedzić o kondycji silnika.
    - wtryskiwacze i ECU moga być uszkodzone ale ten przypadek bym wykluczył jako mało prawdopodobny.
    - a nie skacze iskra na fajkach, fajki stare mogą być przebite, nadpalone i one by dawały podobny efekt.
    - tak samo pęknieta cewka W.N albo ze śladami przebicia powierzchniowego.
    - wałek rozrządu i jego krzywki obtoczone i tak dalej ............
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

hezes
    Gość

Domyślnie

byłem dzisiaj na kompie i kumojemu zdziwieniu dwa błędy sonda i przepływka co do sondy zamówiłem bosch-a nie montuję już innych ale przepływka ???? dwa tygodnie góra zamontowałem nówkę magneti mareli co jest grane ?? dlaczego przepływka też wyskoczyła jako błąd?

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Bo miałeś kupić Boscha i by było po problemie.
    Nowy Bosch kosztuje w granicach 250zł, jestem ciekaw ile zapłaciłeś za Magneti Marelli

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- brak konkretów.
    - bład sondy i przepływomierza.
    - nie każdy błąd sondy kwalifikuje sondę do wymiany.
    - jest P0130, P0170, P117x.
    - z drugiej strony dlaczego tylko ja mam mieć w kredensie 3 sondy lambda uniwersalne, które miały działać w alfie ?
    - no chyba że wolisz wymieniać, to jeszcze podpowiem że został czujnik obrotów i położenia wału korbowego.
    - i jak tu nie mówić , że alfy się psują !!!
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 01-09-2009 o 15:56
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Jak kupiłem przepływkę MM za 200zł i moim zdaniem nie są to stracone pieniądze
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa