Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Stelvio Q - 6k przejechane, czy warto było?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Stamtąd
    Auto
    Stelvio Q MY23

Cool Stelvio Q - 6k przejechane, czy warto było?

Witam, parę uwag dla przyszłych / rozważających posiadanie Stelvio w wersji Q. Ja sam szukałem, nie wiele znalazłem, może się komuś przyda.

Szybko: To jest serce, a nie rozum. No i to jest ostatni z gatunku - kolejne Q to już toster...

Spalanie: nie sprawdzam, bo po co się denerwować na rzeczy, które są poza moją kontrolą? Średnio zasięg mam 380-412 na pełnym baku. Jak się jedzie w trybie A, można zejść do 11/100.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	koni_gory_pho.jpg
Wyświetleń:	143
Rozmiar:	116.4 KB
ID:	289933

Plusy Dodatnie:

• Prowadzenie (skęcanie, trzymanie się nawierzchni itd.) - to jest auto dla ludzi, którzy lubią prowadzić samochody. Jeśli auto dla Ciebie to środek dotarcia z A do B, no to Q nie jest dla Ciebie
    • Dynamika jazdy, zapas mocy
    • Wydech - niemcy nawet nie podchodzą blisko ze swoimi syntezatorkami
    • Projekt wnętrza, karbon-fiberek, w tej wersji z fajną teksturą, niepolerowany
    • Wygląd - trzeba się łapać na tym aby się samemu nie gapić
    • Dźwięk kierunkowskazów
    • Nawigacja - nie jest tak "cool" jak Gogle Maps w Virtul Cockpicie Audi, ale jest b. funkcjonalna i czytelna, TomTom rządzi!
    • Matriksy - no, ale to w każdym aucie: genialny wynalazek
    • Lepszy niż u niemców asystent prowadzenia: b. naturalne reakcje na zbliżające się pojazdy, utrzymywanie odległości i pasa - duży lajk!
    • Komfortowy w podróży z rodziną 2+2

Plusy ujemne:

• Trzeszczy - wszędzie coś trzeszczy: z przodu coś w tunelu centralnym, z tyłu gdzieś w bagażniku. Nie trzeszczy jak stoi. To nie jest tak, że nie słychać własnych myśli bo tak głośno, ale zawsze coś słychać... Zaczęło tak ok 3k
    • Guzik przełączania trybu zawieszenia, po środku pokrętła DNA, grzeje się za mocno i niekomfortowo w paluszek
    • Audio Harman jest przeciętne - basy nie mają głębi, dźwięk ogólnie płaski, niestety niemcy robią lepiej
    • Brak procedury startu + 1.5-2 sek lag turbo i mamy czasami krępującą sytuacje na światłach. Od 3 tysięcy w górę już w porząsiu
    • FATALNY system multimedialny - UX fatalny, lag fatalny - uczy cierpliwości
    • Na kierownicy guzik ze słuchawką telefonu włącza komendy głosowe - WTF? Wie ktoś jak to wyłączyć?
    • FATALNY asystent jazdy w korku - każde zgubienie linii pasa jezdni (80% sytuacji w polskich miastach) wywołuje irytujący alert dźwiękowy, że asystent nie działa - po co tak? Projektantom Stellantis polecam poczytać o filtrowaniu Kalmana.
    • Po włączeniu, najpierw gra radio, po parunastu sek. przełącza na zew. źródło (np. smartfon) - po co tak? Niemcy pamiętają ostatni wybór i przełączają źródło od razu
    • Alkantra na kierownicy, tam gdzie spocone paluszki kurczowo trzymają się życia, szybko się zrobiła twarda i nieprzyjemna w dotyku.
    • I jeszcze tak z parędziesiąt pozycji...

Jak coś to odpowiem na pytania.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Cytat Napisał rokosomak Zobacz post
    [*] Brak procedury startu + 1.5-2 sek lag turbo i mamy czasami krępującą sytuacje na światłach. Od 3 tysięcy w górę już w porząsiu
    No jak to, jest prawdziwa dla prawdziwego kierowcy - z hamulca
    I w trybie D na manualu nawet daje radę, jest wyrwanie i strzał w plecy, ale podejrzewam, że napęd i półosie dostają w dupę. W trybie Race pewnie jeszcze bardziej można poszaleć.
    Ostatnio edytowane przez jo_gurt ; 05-08-2024 o 08:48

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał rokosomak Zobacz post
    [*] FATALNY system multimedialny - UX fatalny, lag fatalny - uczy cierpliwości[*] Na kierownicy guzik ze słuchawką telefonu włącza komendy głosowe - WTF? Wie ktoś jak to wyłączyć?
    Ogólnie pełna zgoda, natomiast co do tych dwóch to nie wiem. Ja mam rocznik 2022 i obsługę głosową mam pod innym przyciskiem, może zmienili. Ogólnie w multimediach lag jest, ale na początku po uruchomieniu, później już jakoś idzie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jo_gurt Zobacz post
    No jak to, jest prawdziwa dla prawdziwego kierowcy - z hamulca
    Rób tak, 8HP Ci podziękuje i się na pewno odwdzięczy

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Ja mam rocznik 2022 i obsługę głosową mam pod innym przyciskiem, może zmienili. Ogólnie w multimediach lag jest, ale na początku po uruchomieniu, później już jakoś idzie.
    W Q4 2021 jest tak samo pod oddzielnym. Zakładając że multimedia w Q i Q4 są bardzo podobne - to wydają się bardzo ok a wyczulony jestem na takie lagi w elektronice. Dobija mnie tylko czasem komunikacja z telefonem, naciskam skrót dzwonienia do kogoś to potrafi czasem i 30 sekund myśleć że nie wiadomo czy zapomniał o dzwonieniu czy coś robi... Nie zwróciłem uwagi czy to tylko tak krótko po włączeniu, napewno nie zawsze tak jest.