Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Głupieje czujnik temperatury klimatyzacji - w upał daje wskazania silnego mrozu

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 TS 105 KM 5d

Domyślnie Głupieje czujnik temperatury zewnętrznej do klimatyzacji

W większości sytuacji wszystko działa dobrze, temperatura zewnętrzna wskazywana przy zegarach jest adekwatna, klimatyzacja załącza się i działa. Ale raz na jakiś czas, a szczególnie kiedy wsiadam w upale i w samochodzie jest piekarnik, to przy zegarach wskazywana jest temperatura mocno ujemna, np. -32 st.C. I wtedy według zasady, w ujemnych temperaturach klimatyzacja (mimo włączenia) nie chłodzi i trafia mnie wtedy cholera. Czasem jest tak, że po kilku, kilkunastu minutach jazdy, wskazywana temperatura się podnosi stopniowo i w końcu po przejściu na wskazania dodatnie, klimatyzacja zaczyna chłodzić. Wskazania w końcu dochodzą do właściwych. Prawdopodobnie sygnał z czujnika podlega jakiemuś długiemu uśrednianiu. Czasem jednak wskazanie stoi, albo skacze kilka stopni w górę i kilka stopni w dół i wtedy chłodzenia się nie doczekam. Czasem w takiej sytuacji pomaga otwarcie drzwi kierowcy i trzaśnięcie nimi, albo poruszanie obudową lewego lusterka (podobno jest tam ten czujnik temperatury). Jednak wskazania nigdy nie zmieniają się skokowo.
    Czasem jednak to nic nie pomaga. Potem wystarcza dłuższa przerwa w jeździe i po wejściu wszystko jest prawidłowo.
    Prawdopodobnie gdzieś jest słaby kontakt od czujnika temperatury i szczególnie jest tracony kiedy akurat jest gorąco. Wysoka rezystancja pewnie akurat reprezentuje niskie temperatury.
    Wszystkie wtyczki i gniazda w Body Computer pod kierownicą zostały sprawdzone i przeczyszczone. Może ktoś wie, gdzie dokładnie jest ten czujnik, jak się do niego dobrać, którędy idą przewody od niego i gdzie są jakieś kostki na których mógłby być słaby styk?
    Ostatnio edytowane przez Darkac ; Wczoraj o 13:13

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 TS 105 KM 5d

Domyślnie

Poszedłem dziś szukać z laptopem. Akurat dzisiaj losowo występująca usterka pojawiła się. Pewnie dlatego że dziś gorąco. Po wejściu do samochodu wyświetlacz pokazywał -37 st.C. Podpiąłem komputer z programem FES i zarówno w module klimatyzacji jak i w Body odczyt temperatury był taki sam jak na wyświetlaczu. Otwieranie i zamykanie drzwi jak i ruszanie lusterkiem nic nie pomagało. Zająłem się czymś innym. Z ciekawości sprawdziłem ile prądu pobierają podnoszone elektrycznie szyby. Trwało to ze 3 minuty. A jak spojrzałem na wyświetlacz to nagle stał się cud. Wyświetlało 27 st.C. Komputer odczytywał to samo. Zepsuć już nie byłem w stanie. Jak się znów pojawi głupia ujemna temperatura, to sprawdzę, czy zabawa podnoszeniem i opuszczaniem szyb jakoś ma wpływ. Może szyba porusza jakimś kablem w drzwiach?
    Nikt nie wie, którędy i dokąd idą kable z czujnika temperatury zewnętrznej?! A może sam czujnik jest do wymiany. Jak się do niego dobrać?