Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Awaryjne hamowanie bez ABS Giulia Veloce

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia 2.0 Veloce ; Subaru Outback, Skoda 120

Domyślnie Awaryjne hamowanie bez ABS Giulia Veloce

Cześć, miałem dziś taką sytuację i jestem nią bardzo zaskoczony. Może ktoś spotkał się z tematem, lub umie wytłumaczyć to zjawisko. Dziś przy autostradowej prędkości awaryjnie i gwałtownie stanęły przede mną auta. Wcisnalem hamulec, ale zadziałał też automat FCW i poczułem jak sam dociska się bardziej. Przody zareagowały standardowo, tyły zaś z piskiem przeciagnęły po asfalcie.
    Skutek : 2 brand nowe opony przetarte punktowo i bicie na nich. Zero błędów ABS, czy innych. Auto zachowuje się normalnie, hamuje normalnie. Tylko w tym krytycznym momencie zablokowało tylną oś. Mam przyzwyczajenia ze ścigania i zawsze dohamowuję z wyczuciem, tu też bym tak zrobił... Gdyby mnie system nie wyręczył. Dodam, że droga sucha, asfalt swiezutki, wszystkie gumy nowe premium. Tarcze i klocki też świeże. Przez ostatnie 50tkm w tym aucie miałem może ze 3 takie sytuacje, zawsze nadwrażliwość FCW. Nigdy jednak nie blokowało mi kół.
    Mam 2 pytania :

Czy to normalne w tym aucie? I dlaczego nie świeci się kontrolka ABS, skoro system ewidentnie nie działa.

Czy kojarzy ktoś zakład wulkanizacyjny w okolicach Krakowa który szorstkuje opony? Szkoda mi wywalac prawie 3k na kolejne opony na tył.

Dziękuję

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Mi się coś takiego nie zdarzyło nigdy, a ze 2x mnie FCW przyhamował (choć rzeczywiście jest dość agresywny). Ale nie miałem hamowania 140 -> 0.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał garymaniak1 Zobacz post
    Cześć, miałem dziś taką sytuację i jestem nią bardzo zaskoczony. Może ktoś spotkał się z tematem, lub umie wytłumaczyć to zjawisko. Dziś przy autostradowej prędkości awaryjnie i gwałtownie stanęły przede mną auta. Wcisnalem hamulec, ale zadziałał też automat FCW i poczułem jak sam dociska się bardziej. Przody zareagowały standardowo, tyły zaś z piskiem przeciagnęły po asfalcie.
    Skutek : 2 brand nowe opony przetarte punktowo i bicie na nich. Zero błędów ABS, czy innych. Auto zachowuje się normalnie, hamuje normalnie. Tylko w tym krytycznym momencie zablokowało tylną oś. Mam przyzwyczajenia ze ścigania i zawsze dohamowuję z wyczuciem, tu też bym tak zrobił... Gdyby mnie system nie wyręczył. Dodam, że droga sucha, asfalt swiezutki, wszystkie gumy nowe premium. Tarcze i klocki też świeże. Przez ostatnie 50tkm w tym aucie miałem może ze 3 takie sytuacje, zawsze nadwrażliwość FCW. Nigdy jednak nie blokowało mi kół.
    Mam 2 pytania :

Czy to normalne w tym aucie? I dlaczego nie świeci się kontrolka ABS, skoro system ewidentnie nie działa.

Czy kojarzy ktoś zakład wulkanizacyjny w okolicach Krakowa który szorstkuje opony? Szkoda mi wywalac prawie 3k na kolejne opony na tył.

Dziękuję
    To chyba dobrze że hamował jak wariat niż miał byś auto rozwalone.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał Michal94 Zobacz post
    To chyba dobrze że hamował jak wariat niż miał byś auto rozwalone.
    Nie w tym problem a w braku ABS. Nie zaobserwowałem tego problemu u siebie. Zastanawiam się czy nie było tak, że jechałeś na acc i tam zawsze hamuje tyłem, jak zrobiło się niebezpiecznie fcw dorzuciło przód i coś poszło nie tak? Kiedyś czytałem, że dokładane ACC mimo, że działają ok to w sytuacji kiedy wpadnie się w poślizg to coś nie działa jak trzeba. Może tym tropem iść ?