Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: olej mineralny na półsyntetyk??

dududs
    Gość

Domyślnie olej mineralny na półsyntetyk??

Pytanko tak jak w temacie;
    Oddniedawna mam belle, były właściciel zalał ją mobilem 15W40 i teraz w poniedziałek wymieniam rozrząd czy musze od razu wymienic olej czy mogę z 50km jeszcze na starym przejechac oraz czy mogę zalac 10W40 dodam, że mam 146kkm. Kolega mi mówił, że nie można przechodzic z gorszego oleju na lepszy tz półsyntetyk, pytanie dlaczego zalał 15W40, może dlatego, że klekotał?? Wiem, że w tej chwili klekocze wariator ale czy to był powód tej zmiany oleju?? Czy silkikowi nic się nie stanie jak wleje mu 10W40

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

15W40 nie powinien się znaleźć w tym silniku. Wnioskuję, że jak zrobiłeś rozrząd to wymieniałeś wariator, a w tym przypadku wymiana oleju jest obowiązkowa, a teraz doczytałem że wariator ci klekocze czyli go nie zmieniłes.... - szkoda mi po prostu dalej pisać - użyj sobie opcji "szukaj"
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Moim zdaniem jedynym minusem może być to, że Alfa zacznie brać olej. Być może poprzedni właściciel właśnie dlatego zalał 15W40 bo motor brał olej, co w T.S. nie jest niczym nadzwyczajnym.
    Generalnie nie wiem co to za macher z tego poprzednika, ale powszechnie wiadomo, że te jednostki zalewa się olejem półsyntetycznym już w fabryce i zmiana na olej o gorszych właściwościach nie jest wskazana! Ciekawe ile on przejechał na takim oleju?
    Wariator mógł skrócić swój żywot m.in. przez niewłaściwy olej, a takim z pewnością jest olej mineralny. Po wymianie rozrządu nie musisz wymieniać oleju, chyba, że okres wymiany zbiegł się z wymianą rozrządu.
    ja osobiście zaryzykowałbym zalanie motoru lepszym olejem. Np. Valvoline Maxlife 10W40 i to jak najszybciej.
    Czy Twoja Alfa wykazuje jakieś problemy, które mogłyby sugerować, że ich przyczyną jest niewłaściwie dobrany olej?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

krolik_AR156
    Gość

Domyślnie

Stosuję Valvoline Max Live od kiedy kupiłem Alfę jest to już moja 3 wymiana. Także mogę polecić ten olej. Absolutnie nie polecam Castrola jak by komuś strzeliło do głowy go stosować... Niestety moja Alfa bierze olej, nie wiem jaki olej był wcześniej stosowany, czy to wina uszczelniaczy, czy poprzedniego użytkownika. Przejechane ma tylko 130tys.

W każdym razie polecam Valvoline ML

Pzdr

dududs
    Gość

Domyślnie

koledzy nie doczytali wymieniam rozrzą w poniedziałek tj 21,09,2009 oczywiście obowiązkowo wariator(nowy)+ pompa wody i cały osprzęt czy po wymianie rozrzadu mogę przejechac z 50km?? Z tego co mi wiadomo na 15W40 jest najechane jakieś 8kkm czyli nie tak żle

czy mogę zmieni olej z 15W40 na 10W40 bez obaw o uszkodzenie silnika

czy po wymianie rozrzadu mogę przejechac z 50km??

---------- Post dodany o godzinie 16:46 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:39 ----------

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    a teraz doczytałem że wariator ci klekocze czyli go nie zmieniłes.... - szkoda mi po prostu dalej pisać - użyj sobie opcji "szukaj"
    kolego naucz się czytac ze zrozumienie umiem szukac i zapewniam Cię, że nie znajdziesz żadnego tematu z przechodzenia oleju mineralnego na półsyntetyk
    tak wiec nie udawaj super alfaholika, który wie wszystko tylko pozwólinnym osobą rozwiązac ten problem, może komuś się również przyda ten temat

Gino
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dududs Zobacz post
    koledzy nie doczytali wymieniam rozrzą w poniedziałek tj 21,09,2009 oczywiście obowiązkowo wariator(nowy)+ pompa wody i cały osprzęt czy po wymianie rozrzadu mogę przejechac z 50km?? Z tego co mi wiadomo na 15W40 jest najechane jakieś 8kkm czyli nie tak żle

czy mogę zmieni olej z 15W40 na 10W40 bez obaw o uszkodzenie silnika

czy po wymianie rozrzadu mogę przejechać z 50km??
    Nie rozumiem skoro wymieniasz dopiero rozrząd to dlaczego nie wymienisz oleju za jednym razem po co Ci te 50 km? Osobiście wlałbym 10W40 nawe jeśli silnik zalany jest 15W40. Jeżdżę na Mobil S 10W40 i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć ale decyzja należy do Ciebie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

...Wiem, że w tej chwili klekocze wariator ale czy to był powód tej zmiany oleju?? ...
    A jak to rozumieć twoim zdaniem????
    Jesli jednak zmieniłes wariator to przy jego wymianie obowiązkowa jest od razu (przy wymianie) wymiana oleju, bo go zniszczysz
    Co do oleju to wszystko tu już zostało opisane:
    http://www.forum.alfaholicy.org/foru...polecacie.html
    A TO JEST DOKŁADNIE TAKI SAM TEMAT
    http://www.forum.alfaholicy.org/hyde...a_czy_nie.html
    więc raczej nie umiesz szukać
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 16-09-2009 o 15:53
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

dududs
    Gość

Domyślnie

ponieważ olej chcem wymienic w innym serwisie bo mam tam znajomego i mam spore upusty i sobie tak licze 50km czyli dojad do domu/sklep/praca/serwis i wymiana oleju

co do oleju to zaleje 10W40 bo nikt nie piszę, że to może byc zbrodnia czyli przejście z gorszego oleju na lepszy

maciek-156 masz rację źle szukałem
    Ostatnio edytowane przez dududs ; 16-09-2009 o 16:11

Gino
    Gość

Domyślnie

Upust na wymianie czy kupnie oleju bo jak masz swój olej to ile zaoszczędzisz na wymianie, która kosztuje od 25 do 40 zł a jadąc te 50 km dołożysz pewnie? Ale to już Twój temat ja bym zalał 10W40 i obserwował co się dzieje a jeśli leciało z silnika lub mocno brał olej to i tak mu nie pomożesz czymkolwiek zalejesz.

darloss
    Gość

Angry

ponieważ olej chcem wymienic w innym serwisie bo mam tam znajomego i mam spore upusty i sobie tak licze 50km czyli dojad do domu/sklep/praca/serwis i wymiana oleju

co do oleju to zaleje 10W40 bo nikt nie piszę, że to może byc zbrodnia czyli przejście z gorszego oleju na lepszy

maciek-156 masz rację źle szukałem
    Kolego olej ten upust, i wymień wszystko w jednym serwisie...
    A zbrodnią było to jak poprzedni właściciel wziął w ogóle do ręki ten olej mineralny!!!

P.O.Z.D.R.O.