witam wszystkich forumowiczów..
może nie udzielam się na forum ale przeglądam na bieżąco i prawie nic o takim problemie jak mam nie znalazłem
a więc tak zakupiłem belle 147 1.9 JTD CF3 8v 85 KW na wszelki wypadek vin ZAR93700003064406, nie jest to moja pierwsza alfa przedtem 156 1.9 JTD 105KM i 145 2.0TD
samochód kupiłem jako uszkodzony.. mianowicie turbina, kopciła na biało, makabrycznie kopciła, turbina ćwiergotała, wyciągnąłem miała luz poprzeczny i podłużny, oczywiście turbina do regeneracji 800zł cały nowy środek turbiny, gość z warsztatu twierdził że jeśli jest luz podłużny to będzie brała olej co by się zgadzało bo podczas wyjmowania turbiny z węży lał się dosłownie olej, katalizator również zafajdany cały, to samo spód samochodu, wygląda na to że ktoś długo jeździł z tak rozpieprzonym turbo
turbina już założona i dalej wali białym dymem o zapachu spalonego oleju ,dodam że nie kopi na wolnych obrotach, ale podczas przegazówy jak cholera całe osiedle zadymiłem aż policja przyjechała na interwencje;p , po 4h pracy silnika znacznie mniej kopci na biało, nawet zaczeła rzucać wkońcu czarnym dymkiem, a z rury wypuszczała iskry tak jakby to wszystko co tam siedzi się wypalało
mam do was takie pytanie bo nigdy z czymś takim nie miałem do czynienia czy aby wypali te resztki oleju z rur i wydechu? bo nie chce czasem czegoś dorobić dodatkowego
jeśli macie jakieś inne podejrzenia co do tego kopcenia proszę o sugestie, dodam że samochód odpala równiutko bez żadnych szarpnięć czy ociężałości jeździ również normalnie, wkręca sie na obroty jak szalony![]()