Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: problem ze skrzynią na zimnym silniku

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    były Alfa Romeo 156 2.5 V6, 1.6 TS

Domyślnie problem ze skrzynią na zimnym silniku

od paru dni pojawiła mi się dziwna usterka. Jak rano odpale auto to ciężko wchodzi jedynka, dwójka i wsteczny. Wczoraj nawet jak zostawiłem auto na jedynce to jak wybiłem ją i spowrotem wrzucićchciałem to bardzo musiałem za drążek ciagnąć. Dziwne bo jak już się ten bieg wrzuci to nie słychać żadnych zgrzytów. Natomiast dzisiaj auto miałem inaczej zaparkowane i musiałem wrzucić najpierw wsteczny to też nie chciał wejść, jak dawałem w bok i do tyłu to tutaj akurat coś zgrzytało, aż nie miałem wyboru i mocniej pociągnąłem to wskoczyło, ale nie chce tak robicbo strasznie zgrzyta. Co to może być - najdziwniejsze jest to, że jak juz auto się rozgrzje to wchodzi jak w masło każdy bieg, nawet jak zostawiłem dzisiaj auto o 9 i odpaliłem o 14 to wchodziło leciutko. Pomóżcie mi bo ja już sie tu załamuje, że sprzęgło do wymiany albo skrzynia ? Wiem, że mam pęknięte te gniazdo drążka i będę tą robił w najblizszym czasie, ale to raczej nie ma nic wspólnego bo działo by się tak zawsze.

Мoδεrдтor Romeo Avatar Jagiel
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Ford Mondeo, VW Paserstti, Lancia Kappa

Domyślnie

Mam u siebie podobną sytuację, jak jadę rano do roboty to 1 i 2 ciężko wchodzą na zimnym silniku, ale byłem z tym u znajomego mechanika i mi powiedział że tak raczej się dzieje do puki się wszystko nie rozgrzeje. Może już musisz wymienić płyn w skrzyni...

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Będzin
    Auto

Domyślnie

a co masz ze wstecznym - teżciężko wchodzi ? Z tym płynem to muszę to z mechanikiem skonsultować, ale w sumie jest zimno w nocy ostatnio i może cos tam przymarza lekko.

Мoδεrдтor Romeo Avatar Jagiel
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Ford Mondeo, VW Paserstti, Lancia Kappa

Domyślnie

Ja jechałem w tamtą zimę na narty i wbiłem wsteczny to nie mogłem go wrócić na luz :d ale po chwili się udało

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Proponuje wymienic olej w skrzyni. Tez tak miałem, że jak temp spadła, to biegi wchodziły z oporem, ustępowało to dopiero po kilku km. przejechanych. Wymieniłem olej i jest znaczna poprawa. przerabiałem to zeszłej zimy i nawet w temp. -20 biegi mi lekko wchodziły (auto stoi na dworze).

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Będzin
    Auto

Domyślnie

ale ten wsteczny mnie niepokoi ponieważ zgrzyta jakby się jakąś szlifierkę jeździło po metalu. Przy okazji tej wymiany to ile potrzeba kupić na wymianę bo wchodzi chyba 2 l. To starczy mi te 2 litry - nie trzeba nic płukać ?

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

Jaki olej wlewacie? Mam zalany oryginalny 75W80 i chetnie wlałbym cos żadszego w niskich temperaturach (tylko co?), bo też ostatio jak jest zimno, to biegi (głownie 2) wchodzą z oporami. Po paru km wszystko śmiga. Olej zmieniony 10 000 km temu
    Ostatnio edytowane przez Jimmy ; 04-12-2009 o 22:40

indorek1
    Gość

Domyślnie

kolego olej zalej taki jak producent zaleca tu lepiej nie kombinować
    wiem co mowie bo sam się przejechałem. mechanik wymienił mi skrzynie bo moja się rozsypała i przy okazji zmienił mi olej na "lepszy" jak to określił a był on właśnie żadszy.
    dwa miechy męczyłem się ze skrzynią jak w maluchu bo mi biegi 1 i 2 nie chciały wskakiwać wykończyłem synchronizatory a po zalaniu na orginalną tutelle jak ręką odjął problemy znikły w 95%.

Użytkownik Świeżak Avatar grzesb156
    Mieszka w
    Wroclaw
    Auto
    Byla -156fl 1,9jtd jest 159 2.4

Domyślnie

Potwierdzam wypowiedz kolegi, tez tak mialem ze ciezko wchodzila jedynka na zimnym, mialem zalany olej w skrzyni Mobil synt. niby dobry ale ostatnio zmienilem na orginalny Tutela ZC 75 Synt i biegi wchodza duzo lepiej zwlaszcza na zimnym silniku, pewnie sprawa odpowiedniej gestosci oleju.

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

u mnie na oryginalnej Tuteli ZC75 Synt cięzko wchodza biegi na zimno...