Witam!
Właśnie wróciłem z zimowego przeglądu we Fiacie, ogólnie jestem miło zaskoczony bo klątwa zdrowa, trochę kulawa ale ogólnie zdrowa, ale co jej dolega konkretnie to zaraz napiszę i proszę o radę.
1. Obejma wydechu. Sprawni mechanicy przy wymianie oleju ostatnim razem urwali mi obejmę wydechu, która jest zaraz pod silnikiem. Taka chamska blacha, pasek taki, wisiał sobie swobodnie na rurze i tylko dzwonił więc całkiem go zdjąłem bo do niczego i tak się nie nadaje. Pytanie tylko - gdzie to dostać teraz?
Bez tego wydech wpada w niemałe wibracje i pięknie dzwoni na jałowych obrotach, chrobocze tak.. Wiec ta opaska by się przydała.
2. Zawieszenie. Pan mechanik (który mówił że ma 147mke, pozdrawiam może jest tutaj?) powiedział że wahacze dolne i górne oraz "ogólnie" zawieszenie jest ok za wyjątkiem kilku rzeczy...
Stojąc pod silnikiem, niby po środku mówił że stabilizator do wymiany jakiś tam na dole - jak bym się znał to bym wiedział dokładnie co, liczę że się połapiecie.
Do tego druga sprawa "gumy" na tych łącznikach (może też stabilizatory się nazywają) z tyłu przy kole co są - tylko tutaj moje pytanie czy da się same gumy wymienić bo są wyrobione, czy cały element trzeba? Całość podobno koło 400 zł :/.
Z tymi gumami to podobnie z przodu, też mówił że przydało by się wymienić chociaż nie jest to jakaś pilna sprawa, można z tym jeździć.
Chyba przez tą gumę (na łączniku z tyłu) na wybojach mi piszczy jak w starym PKSie.
3. Amortyzatory. Według szarpaków 40% przód, 60% tył. Tylko jest kwestia tego typu że na wakacjach wymieniłem przód na Bilsteina B6, a tył nie ruszany, jak miał kiedyś 60% tak ma dalej. Nie wiem czy ten przód to kwestia ciśnienia w oponach (wulkanizator powiedział że na zimę 2,1 jest gitara na moich 205/55/16R), czy tego że to twardsze amory i jakoś inaczej może maszyna reaguje - nie wiem, tym się nie przejmuję.
4. Zasrane olejem. Mam wyciek z "miarki oleju" - tylko że w miejscu gdzie jest ta rurka, i na samym dole patrząc od strony kanału, podobno jakiś oring tylko wystarczy wymienić.
Kto wytrwał do końca proszony jest o pomoc w w/w usterkach, jak się za to brać, co kupić, gdzie kupić tanio i dobrze.