Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Kilka problemów z nowo kupioną 166 [ potrzebuje szybkiej pomocy ]

Raiss
    Gość

Domyślnie Kilka problemów z nowo kupioną 166

Witam. Nazywam sie Łukasz i niedawno kupilem alfe 166 [ 2.0 V6 turbo ] Wymarzone autko przy okazji. No ale jak wiadomo jest z nia kilka problemów.

1. Niedziałają lampy wstecznego, obie więc pewnie czujka. Pytanie gdzie ona jest ?
    2. Czasem wylacza mi sie lewa strona glosnikow podczas sluchania radia. Gdy przelacze na inne jest juz okej. Czy to noramlne czy coś odwrotnie.
    3. Czasem zazgrzyta wbijając 3...
    4. Nie zamykają mi się drzwi tylne lewe :/ To mnie teraz najbardziej boli bo auto w zasadzie podane na tacy do buchnięcia. W związku z tym jak sie dobrać do zamka. Zdjąć cały bok ? Przycisk od zamykania dzwi dziala i slysze jak mechanizm coś popycha ale przy otwieraniu drzwi z zewnatrz drzwi bez oporu ustepuja. tak jak by centralki nie bylo :/

Z góry dziekuje za pomoc !
    Ostatnio edytowane przez Raiss ; 17-11-2009 o 22:28

Kayrol
    Gość

Domyślnie

1.czujnik jest w skrzyni, wygląda tak - http://allegro.pl/item799526480_wlac...ilo_punto.html
    -sprawdz czy w kloszach w ogóle sa żarówki
    -sprawdz łącznik gumowy klapy bagażnika ( porwane, poprzerywane przewody )
    2. Tak to normalne ze się wyłącza jedna strona głośników, oczywiscie ze coś jest nie tak. Z tym problemem jedz do magika od RTF bo nikt z fusów nie wywrózy
    3. Nie wiem, moze linki
    4. Padł silnik w zamku, trzeba kupić nowy zamek. Ja w wakacje też wymieniałem cały zamek - nic trudnego.

Raiss
    Gość

Domyślnie

A gdzie wlaściwie znajduje się ten czujnik w skrzyni ? Bo silnik byl niedawno wymieniany i najpewniej mechanik nie podłączył czujki do skrzyni. Dojde tam jakoś rękoma ?

Dziekuje za porady. Więc nowy zamek nie dlugo wjedzie na pokład.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

otworz maske i poszperaj przy okazji wiele sie nauczysz z dedukcji

tomcio83
    Gość

Domyślnie

co do pk.4 to mialem tak w prawych drzwiach tez mi pisano, ze pada centralka w tych drzwiach( tyle ze u mnie raz sie zamykaly raz nie). okazalo sie, ze czarna wtyka wchodzaca w drzwi byla troche luzna i raz styki stykaly raz nie. moze sie uda sprawdz
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 03-01-2011 o 20:13

Raiss
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    otworz maske i poszperaj przy okazji wiele sie nauczysz z dedukcji
    A mi chodzi czy mam z pod spodu patrzeć czy z góry. Podobną sytuacje miałem w kadecie i tam sie okazalo ze miałem zaśniedziałe styki także drugi raz to przerabiam

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Koledzy odświeżam temat. Niedawno kupiłem 166 2.4 jtd i zauważyłem, że nie grają mi głośniki z tyłu, nie działa stop "na szybie".
    gdzie szukać przyczyn i od której strony się do tego zabrać?

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

3 stop można łatwo rozebrać i obejrzeć.

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...tla_stopu.html
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał KamilloV8 Zobacz post
    Koledzy odświeżam temat. Niedawno kupiłem 166 2.4 jtd i zauważyłem, że nie grają mi głośniki z tyłu, nie działa stop "na szybie".
    gdzie szukać przyczyn i od której strony się do tego zabrać?
    Najpierw w kablach, o ile masz głośniki w tylnej półce.

To samo tyczy się trzeciego stopu, bo raczej wszystkie żarówki się nie przepaliły na raz. Podłącz multimetr i zobacz, czy masz w ogóle napięcie.

Jak kable ok, to zaprzyjaźnij się z centralką połączeń wzajemnych i wyłączników zdalnych - kiedyś o tym pisałem.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Mata
    Gość

Domyślnie

Ja też miałem problem ze światłami wstecznymi i mijania z tyłu. Proponuje najpierw tak jak wyżej piszą koledzy sprawdzić wiązkę kabli, a później jeżeli to nic nie da zabrać się za wymianę czujnika w skrzyni. Znajduje się hmmm... od strony kierowcy, bardzo dobry dostęp jest po zdjęciu koła i nadkola 10min pracy czujnik jest przypięty na wprost jak zdejmiesz koło jedną kostką na cienkim przewodzie. Potrzebny będzie spory klucz ok 26 może większy najlepiej przymierzyć do nowego i raczej nie może to być klucz francuski bo jest mało miejsca.