Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: self-adjustment

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie self-adjustment

Witam,
    po uruchomieniu silnika na komputerze dość często pojawia się napis:
    "self-adjustment running! aprox 20 sec." W tym czasie nie mozna dokonywać żadnych nastawów.
    Mam moją alfę zaledwie kilka dni. Czy to normalne? Nie znalazłem w instrukcji wyjaśnienia tego komunikatu. Czy ktoś z Was wie czego dotyczy ta regulacja?
    Ostatnio edytowane przez iwok ; 28-11-2009 o 22:50

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

U mnie jak szybko przekręcisz stacyjkę 6x z wył. na zapłon to pojawia się ten napis. Mi to pomogło na kontrolkę od poziomu oleju, mimo, że olej był na max to kontrolka się paliła, teraz jest ok.

Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto

Domyślnie

U mnie napis pojawia się zaraz po uruchomieniu silnika (ale nie za każdym uruchomieniem). Kluczyk przekręcam tylko raz. Ustawienia audio, klimy i radia nie są resetowane. Ciekawostka.

Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto

Domyślnie

Auto bardzo mi się podoba, ale widzę, że elektronika żyje w tym samochodzie swoim własnym życiem.
    Dzisiaj np. komunikat o którym pisałem wyżej się nie pojawił.
    Zapaliła się natomiast jakaś kontrolka na prędkościomierzu (żółta po prawej od loga AR - strzałka owinięta wokół litery A - instrukcja nic o niej nie wspomina na wszelki wypadek :-)) oraz lampka na przełączniku ASR.
    Hamulce działały normalnie. Systemu ASR nie miałem jak sprawdzić.
    Dziwne. Znowu nie wiem co o tym myśleć.

Rentgen
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał iwok Zobacz post
    Auto bardzo mi się podoba, ale widzę, że elektronika żyje w tym samochodzie swoim własnym życiem.
    Dzisiaj np. komunikat o którym pisałem wyżej się nie pojawił.
    Zapaliła się natomiast jakaś kontrolka na prędkościomierzu (żółta po prawej od loga AR - strzałka owinięta wokół litery A - instrukcja nic o niej nie wspomina na wszelki wypadek :-)) oraz lampka na przełączniku ASR.
    Hamulce działały normalnie. Systemu ASR nie miałem jak sprawdzić.
    Dziwne. Znowu nie wiem co o tym myśleć.
    To lepiej nie myśl ...najnormalniej w świecie wyłączyłeś sobie kontrole trakcji (przycisk ASR) ....i pewnie dla tego masz zapaloną kontrolkę na wyświetlaczu i zapaloną diodę na przycisku
    Naciśnij przycisk raz jeszcze a problem magicznie zniknie

Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Rentgen Zobacz post
    ...najnormalniej w świecie wyłączyłeś sobie kontrole trakcji (przycisk ASR)
    Też myślałem, że zamiast centralnego zamka nacisnąłem ASR. Próbowałem włączyć go podczas jazdy, ale nic z tego. Problem zniknął dopiero po wyłączeniu silnika.
    Swoją drogą co to za kontrolka na prędkościomierzu (żółta strzałka zawinięta wokół litery A)?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Alfa Romeo 145 1,4 TS rok 1999 Alfa Romeo 166 JTD 2004 rok Giulietta 2017 rok

Domyślnie

Ta kontrolka się zapala jak:
    wyłączysz ASR przyciskiem
    oraz jak system kontroli trakcji koryguje ruch pojazdu wówczas ona błyska

Jak ASR masz wyłączony to podczas jazdy nie włączysz go.
    janczyz

Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał JanCzyzewski Zobacz post
    Jak ASR masz wyłączony to podczas jazdy nie włączysz go.
    W takim razie musiałem nacisnąć przycisk ASR zamiast centralnego zamka i dlatego świeciła się kontrolka na przycisku ASR. Dzięki za info.

Ale.

Wg instrukcji od mojego auta kontrolka od ASR, w postaci piachu uciekającego spod koła - znajduje się na panelu kontrolek (pomiędzy przyciskami `check` i `km`), natomiast u mnie świeciła się kontrolka na cyferblacie obrotomierza (tuż po prawej stronie od loga AR). I tej kontrolki nie ma nigdzie w instrukcji. Co za czort?
    Ostatnio edytowane przez iwok ; 30-11-2009 o 08:43

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

Ta kontrolka to jest właśnie kontrolka zadziałania ASR i ESP, gdy te systemy ingerują w prowadzenie auta ta żółta kontrolka zaczyna błyskać, nie zapala się ona jak wyłączysz ASR tym guzikiem koło lewarka, wtedy świeci tylko dioda na tym guziku, u mnie jest tak że jak wyłącze ASR to mogę go z powrotem włączyć w każdej chwili. Wydaje mi się że jeśli w aucie jest tylko ASR to ta kontrolka występuje w postaci tego koła z kamieniami, a jak w aucie jest jeszcze ESP to wtedy właśnie jest już ta kontrolka na cyferblacie.

Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto

Domyślnie

To jednak nie był przypadek, ani moje roztargnienie, dzisiaj znowu zaświeciły mi sie te dwie kontrolki (na obrotomierzu i na przycisku ASR). Na pewno nie wyłączyłem ASR sam. Samochód niby jedzie normalnie...

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia