Witam,
wie może któryś z kolegów co zrobić ze świszczącym rozrządem?
Chciałbym zeby silniczek ladnie mruczal, a tu paski halasują.
Dodam ze kompletny rozrzad zmieniany ok 10 000 km temu.
Nie wiem, psiknać je czyms czy jak?
Witam,
wie może któryś z kolegów co zrobić ze świszczącym rozrządem?
Chciałbym zeby silniczek ladnie mruczal, a tu paski halasują.
Dodam ze kompletny rozrzad zmieniany ok 10 000 km temu.
Nie wiem, psiknać je czyms czy jak?
niczym nie psikaj!!!! paski muszą byc suchutke
ja bym obstawiał pasek balansu za mocno naciągniety albo dolne koło rozrządu trze o obudowe pompy oleju
A to swiszczy rorząd czy pasek napędu urządzeń pomocniczych? - stawiałbym raczej na ten pasek ( nie napięty, zestarzały) lub łożyska alternatora
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Pasek balansu tez byl wymieniany. Wszystko bylo wymieniane w ASO. Cholera wkurzajace to jest. Moze pasek klinowy do wymiany, w sumie go nie wymienialem...
no ja zakladam ze osprzet silnika sprawdziles, najlepiej zdjac ten pasek i na chwile zapalic..
Ok, dzieki za rade.
Pozdrawiam
Prawdopodobnie to piszczy któryś napinacz urządzeń pomocniczych (ten od alternatora, klimy) a nie rozrząduprzynajmniej tak było w moim przypadku bo po wymianie kompletnego rozrządu i pompy wody nadal piszczało.
witam na bank pasek wielorowkowy sprawdzić napięcie ew podciągnąć na dolnej rolce z mimośrodem pozdrawiam
Od jakiegoś czasu, jak temperatury się obniżyły, na zimnym silniku słyszę podobne piszczenie. Jako, ze rozrząd wymieniałem w serwisie niecały 1000 km temu to postawiłem na to, że to piszczy coś w okolicy paska wielorowkowego. Mechanik sprawdził mi łożysko alternatora, rolki i nie stwierdził nic podejrzanego, zasugerował wymianę paska.
Jaki jest koszt tego paska?
Ja kupiłem pasek Gates'a za chyba 70 zł. Po wymianie nic sie nie zmieniło, wiec teraz moje podejrzenia padły na napinacz paska wielorowkowego.