Mam taki problem, ze gdy samochod postoi dluzszy czas, np. po nocy i go odpale to obroty spadaja tak, ze samochod prawie gasnie. Chwile tak pomuli i juz jest wszystko dobrze. Co moze byc przyczyna tego :?: ;|/
Mam taki problem, ze gdy samochod postoi dluzszy czas, np. po nocy i go odpale to obroty spadaja tak, ze samochod prawie gasnie. Chwile tak pomuli i juz jest wszystko dobrze. Co moze byc przyczyna tego :?: ;|/
rozrzad masz napewno dobrze złozony??
Moj mechanik (na prwde zaufana osoba), ma krzywki i po zrobieniu rorzadu jeszcze raz sprawdzal. Takze mysle ze z rozrzadem jest wszystko ok, ale na wszelki wypadek moze sprawdze kolejny raz. :!:
ale krzywki do tego silnika? czy jakies uniwersalne
Muskałeś gaz jak tak zamula - czy otwarcie przepustnicy pomaga wejść mu na obroty czy go dogasza?Napisał Olowek
Krzywki sa do tego silnika.Napisał Alfista
Musze jeszcze sprawdzic ale z tego co kojarze to go dogasza. Jezeli mozesz to napisz co to moze byc przy dogaszaniu i w momencie kiedy pomagaloby wejsc na obroty, dzieki :!:Napisał Digit
Jeśli dogasza, to spotkalem sie z takim problemem - zacząłbym od wymiany filtra paliwa, po calej nocy cisnienie u przewodach paliwowych jest już zerowe i uruchomienie pompy paliwa przy przekręcaniu kluczyka na pierwszą pozycję powinno wystarczyć, żeby przewody napełnić.Napisał Olowek
Gdy się zamula, to stawiam że pompa nie wyrobiła się w normie, dodasz gazu, dawka powietrza sie zwiększy, paliwa chwilowo więcej nie pójdzie i silnik gaśnie, zadławiony przepustnicą.
Za drugim odpalaniem jest już OK.
Problem jest też taki, że 156 benzynowa filtra paliwa nie posiada, jest tylko siatka przeciwzabrudzeniowa w pompie paliwa.
Ja musiałem wymienić pompę paliwa (padł mi w niej zawór bezzwrotny) oraz przewody paliwa w zespole pompy - były nieszczelności i podobny bigos.
Powyższe nie miało żadnego wpływu na sprawowanie się auta podczas jazdy.
Jeśli zaś muśniecie gazu pomoże w twoim przypadku, to raczej obstawiałbym adaptacje wtrysku, fałszujący któryś z czujników, może być też wtedy leniwy silnik krokowy od wolnych obrotów.
Sporo, ale może będzie to jakiś trop. No i przynajmniej nie strasze Cię źle ustawionym rozrządem ;-)
Pozdrawiam, d.
Dzięki wielkie, sprawdze wszystko co sie da, tak na wszelki :wink: :!:Napisał Digit
Pozdrawiam :!:
jesli byl ustawiany z blokadami do tego silnika to masz dobrzer rozrzad ustawiony i raczej przyczyna jest gdzie indziej
a przepustnica czysta?