Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Ogrzewanie-problem

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie Ogrzewanie-problem

Witam.

Mam problem z ogrzewaniem, mianowicie ciepłe powietrze a nawet gorące leci tylko wówczas gdy pokrętło temperatury ustawione jest w położeniu max (najwyższa temperatura). W innych położeniach pokrętła dmucha tylko zimne powietrze. Dzieje sie tak bez względu na to czy klima jest włączona czy też wyłączona. Auto wyposażone w klimę automatyczną.
    Czy może ktoś z szanownych forumowiczów spotkał sie z taką usterką, ma jakies sugestie, gdzie szukać przyczyny takiego zachowania ??

Pozdrawiam

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Jesteś pewny że leci zupełnie zimne powietrze (takie jak na zewnątrz?) . U mnie jak mam ustawione np na 19 -20 stopni to też wcale gorące nie leci ale zadaną temperaturę po jakimś czasie osiągnie. Jak przekręce na HI to wiadomo, nagrzewnica otwarta na max. i dmucha ciepłe. Jak masz jakiś termometr to włóż do auta, i sprawdź czy temperatura zgadza się z nastawą. Dodam jeszcze że coraz chłodniej na dworze i trzeba pare kilometrów zrobic żeby się zagrzało..

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Moja sugestia też to np sprawdź stan płynu chłodniczego i czy nie jest zapowietrzony

u mnie gdy była dziurawa chłodnica i gdy płyn nie był w normalnie min/max (chociaż było go i tak dużo) to nagrzewanie już znacznie spadło i grzało tylko gdy pokrętło było na max

Pozdrawiam
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Cytat Napisał Keeperek Zobacz post
    Jesteś pewny że leci zupełnie zimne powietrze (takie jak na zewnątrz?) . U mnie jak mam ustawione np na 19 -20 stopni to też wcale gorące nie leci ale zadaną temperaturę po jakimś czasie osiągnie. Jak przekręce na HI to wiadomo, nagrzewnica otwarta na max. i dmucha ciepłe. Jak masz jakiś termometr to włóż do auta, i sprawdź czy temperatura zgadza się z nastawą. Dodam jeszcze że coraz chłodniej na dworze i trzeba pare kilometrów zrobic żeby się zagrzało..
    No zrobiłem traske ponad 100 km w jedną strone i z powrotem (ponad 1h w jedną strone) wiec silnik spokojnie sie nagrzał. Musiałem non stop krecić pokretłem bo albo było zimno albo za gorąco. Tak leci zimne bez wzgledu na to czy ustawie temp na 18 stopni czy na 24 stopnie. Grzeje tylko w pozycji max temp. nawet delikatne przekrecenie pokretła z tej pozycji powoduje ze dmucha zimnie powietrze. Układ nie jest zapowietrzony, płynu nie brakuje nie ubywa, był zmieniany jakies 2 lata temu i cały czas było wszystko ok.

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

A wymieniałeś ostatnio radio- ja miałem dokładnie to samo- wyciągnij radio i spróbuj się przejechać z wyciągniętym radiem. Pod radiem są kanały z klapkami sterującymi obiegiem powietrza- radio na nie naciska i blokuje. Może w twoim przypadku też o to chodzi
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Radia nie ruszałem dobrych pare lat wiec raczej nie stawiałbym na to ale rzuce okiem. Dzieki za podpowiedź. Moze jeszcze jakies sugestie ??