Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: kąt padania swiatła w lampie z ksenonem

tomus12
    Gość

Domyślnie kąt padania swiatła w lampie z ksenonem

witam mam pytanie odnośnie ustawienia kata padania światła w lampie z ksenonem tzn nie chodzi mi o pokrętło na silniczku czy na lampie tylko o dźwignie która znajduje się w samej lampie obok żarówki czy ona może tez być odpowiedzialna za kat? Przed wymiana żarówek lampy świeciły dobrze a po zmianie zaczął się mały cyrk. świeca po przekątnej. żarówki sa wsadzone dobrze bo inaczej nie wejdą. regulacja na lampie i silniczku pracuje dobrze wiec co może być przyczyna? a tą dźwignia na 100% ruszałem bo początkowo myślałem ze jest to zabezpieczenie żarówki ale nie. a teraz nie bardzo pamiętam w jakiej pozycji była dźwignia i nie było by problemu z przestawieniem jej tylko ze trzeba wyjąc lampę a to trochę roboty.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Po wymianie żarówek regulacja świateł jest obowiązkowa. Sprawdź w elearnie które to pokrętło. Jak nie masz to ja sprawdzę.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

Za pomocą tej blaszki to z tego co się orientuję przestawia się z ruchu prawostronnego na lewostronny podjedź do ściany i zobacz jak lampy świecą ci tak _/ to masz blaszkę dobrze ustawioną a jak tak \_ to źle. Po wymianie żarówek obowiązkowo trzeba ustawić światła bo potrafią się bardzo poprzestawiać podczas wymiany żarówek.

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

przestawienie tej blaszki wogóle nie ma wpływu na kąt świecenia lampy.jedyna rzecz którą ona niweluje to ten uskok _/-- który w przypadku jazdy po angielskich drogach oślepiał by tych z naprzeciwka.
    po jej przestawieniu linia światłocienia jest zupełnie płaska.

moja druga ulubienica...

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    przestawienie tej blaszki wogóle nie ma wpływu na kąt świecenia lampy
    bzdura ...

ta dźwignia ma dwie pozycje w jednej masz wersję europejską w drugiej tzw angielską a faktycznie tak w połowie drogi robi się zupełnie płasko ale nie ma możliwości zablokowania tej pozycji ...

tomus12
    Gość

Domyślnie

dzieki wielkie wlasnie o to mi chodzilo bo lampy teraz swieca jak w wersji UK i to ze trzeba ustawic lampy po wymianie to wiem tylko wlasnie mialem ww problem i nie bylo to mozliwe. musze ponownie wyjac lampy i przestawic ta dzwignie. innego wyjscia nie ma.

Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał blackalfa166 Zobacz post
    ta dźwignia ma dwie pozycje w jednej masz wersję europejską w drugiej tzw angielską a faktycznie tak w połowie drogi robi się zupełnie płasko ale nie ma możliwości zablokowania tej pozycji ...
    przecież to samo napisałem.proszę czytać ze zrozumieniem.

chodziło mi o brak wpływu tej przesłonki na kąt świecenia lampy na boki.

moja druga ulubienica...

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

proszę czytać ze zrozumieniem
    no to do dzieła :

przestawienie tej blaszki wogóle nie ma wpływu na kąt świecenia lampy
    owszem ma bo zmienia się geometria światła z prawo stronnego na lewo stronny i odwrotnie... czyli zmienia się kąt świecenia z 15' do 0' czyli jak to ująłeś świecą płasko :-) do -15' czyli UK

jedyna rzecz którą ona niweluje to ten uskok _/-- który w przypadku jazdy po angielskich drogach oślepiał by tych z naprzeciwka.
    po jej przestawieniu linia światłocienia jest zupełnie płaska
    nie płaska ... tylko zmienia się z prawostronnej na lewostronną strumień swiatła zmmienia geometrię a efekt wypłaszczenia wiązki nastepuje po środku ... jakby to czytał jakiś laik to by pomyślał że kurde lampy ma do wymiany albo coś zepsuł skoro było normalnie a teraz albo na odwrót albo tylko płasko ... a kolega mu nie napisał że może wrócić do poprzedniego ustawienia bo wg niego tylko mogą świecic po angielsku albo na płasko

pozdro

Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał blackalfa166 Zobacz post
    nie płaska ... tylko zmienia się z prawostronnej na lewostronną strumień swiatła zmmienia geometrię a efekt wypłaszczenia wiązki nastepuje po środku ... jakby to czytał jakiś laik to by pomyślał że kurde lampy ma do wymiany albo coś zepsuł skoro było normalnie a teraz albo na odwrót albo tylko płasko ... a kolega mu nie napisał że może wrócić do poprzedniego ustawienia bo wg niego tylko mogą świecic po angielsku albo na płasko
    ok!ty wiesz swoje ja wiem swoje...

i niech tak zostanie.

moja druga ulubienica...

Krzychu25wroc
    Gość

Domyślnie

czy któryś z kolegów orientuje się czy można tę blaszkę przestawiac bez demontazu lampy? i mnie je wiecej jak wygląda i w którym miejscu lampy bo albo jestem ślepy ,albo nie widać jej bez demontażu :/ pozdrawiam