Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: Jakośc samochodów AR a rynek zbytu?

simeone
    Gość

Domyślnie Jakośc samochodów AR a rynek zbytu?

Zastanawia mnie taka sprawa- czy Alfa jako producent samochodów po ich 'stworzeniu' dzieli(ł) je na te wykonane lepiej a inne trochę gorzej i w zależności od tego eksportował je w rózne miejsca- np. te lepiej wykonane trafiały na rynek np. niemiecki, inne na krajowy włoski czy jeszcze inne np do polskich salonów?

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Myślę ,że to niemożliwe w dzisiejszych czasach gdzie klient wszędzie jest bardzo wymagający . Tak dla ciekawości moja 159 gdy wyjechałem nią z salonu miała niedziałającą zapalniczkę i zacinający się mechanizm opuszczania szyb.
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Kilka lat temu na interii pisali, że jeden gość w Anglii kupił Alfę z salonu i podczas jazdy urwała mu się maska - w fabryce nie przykręcili.

Jak z jakością w 159 i Mito nie będę się wypowiadał, wiem tylko, że w starszych nie było zbyt dobrze - u mnie cały kokpit był izolowany taśmą

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Myślę ,że to niemożliwe w dzisiejszych czasach gdzie klient wszędzie jest bardzo wymagający .
    Amerykanie nie przywiązują dużej wagi do jakości wykonania czy materiałów, no wiadomo że jak odpada maska to już przesada ale plastikowe drewno czy trzeszczące luźno zamocowane plastiki nie są dla nich czymś oburzającym. Będąc w usa i jeżdżąc ichniejszymi markami można się przekonać że ponad jakość wykonania przedkładają oni komfort, jasność i prostotę obsługi. Ale wiadomo klient Europejski jest inny.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Lesio Zobacz post
    plastikowe drewno czy trzeszczące luźno zamocowane plastiki nie są dla nich czymś oburzającym
    Dla mnie też nie.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

huragan
    Gość

Domyślnie

Sprobuj sobie taniej kawy z Niemiec a pozniej drogiej w Polsce.tak samo z proszkami.Myslae ze z Alfami jest tak samo.Polska to nadal jest dla wiekszosci Europy trzeci swiat.W sumie to im sie nie dziwie.Wystarczy popatrzec na nasze drogi.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał huragan Zobacz post
    Sprobuj sobie taniej kawy z Niemiec a pozniej drogiej w Polsce.tak samo z proszkami.
    Śmiało można powiedzieć, że nie tylko z kawą i proszkami.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Czasem zdarza mi się pojechać na Ukrainę. Można tam zakupić te same marki, co u nas - weźmy np. pastę Colgate, tam za pół, nawet 1/3 ceny. Ale po jednym myciu zębów, widać, że to nie ta pasta co u nas A widać na jaki rynek jest przewidziana, po informacjach na opakowaniu - Azerbejdżan, Rosja, Ukraina itd. Na naszych wyrobach jest zwykle Słowacja, Czechy i reszta Europy środkowej - śmiało bym stwierdził ze my dostajemy produkty "przeciętnej" jakości. Ale tak jest z pastami, detergentami, itp. Wątpię, żeby tak było z autami, zwłaszcza, ze większość tego, czym jeździmy, pochodzi z zachodu Różnica może być taka, że nasi rodacy, kupując auto w salonie, zwykle brali ubogie wersje wyposażeniowe i tyle. Tyle z nadziei na zakup lepiej wykonanej Alfy
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Autorowi chyba chodziło o to czy Alfy się nie sprzedają dlatego, że są słabo wykonane. W Polsce klasa średnia jest dużo uboższa niż na zachodzie, dlatego u nas jeśli sprzedaje się coś nowego to tanie auta. Do tego w Polsce autem rodzinnym często jest Golf. Na zachodzie takie auto jest dla kogoś kto nie ma rodziny (dzieci), do jazdy po mieście lub dla emerytów, którzy swoje dzieci odchowali.

Co do sprzedaży Alf - nie jestem specem od badań rynku, ale pofilozofujmy trochę. Kto kupuje auta typu: BMW 5, Mercedes E, Alfa 166? Chyba można podzielić to na 3 grupy: kadra zarządzająca, właściciele średnich interesów, specjaliści dochodowych branż.

Zarządzasz ludźmi - musisz wzbudzać ich zaufanie, szacunek, bo inaczej będzie bunt na pokładzie. Muszą wiedzieć, że decyzje podejmowane przez Ciebie są trafne, oparte na racjonalnym działaniu, a nie na chwilowych przeczuciach.

Interesik - masz kontrahentów w których musisz wzbudzać zaufanie, średni biznes to już nie budka z pamiątkami, że możesz pod ladą chować się przed hurtownikami. Musisz dbać o wizerunek, bo inni nie będą chcieli robić z Tobą interesów.

Specjaliści - czyli ktoś kto jest na zatrudnieniu kogo innego. Wykonuje czyjeś polecenia, nie zarządza ani ludźmi, ani pieniędzmi.

I teraz tak:
    -przyjeżdżasz na spotkanie z kontrahentem, lub pod biuro Mercedesem, BMW. Niczym się nie wyróżniasz, każdy je kupuje, bo każdy myśli, że są dobre.
    -przyjeżdżasz piękną Alfa 166, każdy podchodzi, ogląda i jest w niebo wzięty. Pytają dlaczego nie BMW, bo przecież Alfy się psują, a te plastiki chyba są prosto z Fiata, odpowiadasz "kieruje się w wyborach sercem, a nie głową. Głęboko mam, że kupując 166 będzie się psuła i przez 10 lat użytkowania wyniesie mnie 2 razy więcej niż Niemiec, grunt, że jest piękna, a V6 brzmi piękniej niż R6 BMW."

W dwóch pierwszych grupach niezwykle ważny jest Twój wizerunek, więc wizerunek marki, która jeździsz jest Twoim wizerunkiem. I jak to wygląda?

Tak, wiem, że każdy może mieć hobby, pasję mieć ładny samochód czy mieć samochód, który pobił Ferrari w latach 50-tych. Tylko, że te grupy nie są aż na tyle bogate, żeby mogły sobie pozwolić na S-Klasse, albo BMW 7 i dodatkowo Alfę 166.

Dlatego ja nie dziwie się Marchionne, że chce budować wizerunek marki od tańszych modeli. Volkswagen zbudował swój wizerunek na tanich Golfach i Passatach.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał huragan Zobacz post
    Sprobuj sobie taniej kawy z Niemiec a pozniej drogiej w Polsce.
    Hahaha, widzę, że nie tylko ja jeżdżę po te rzeczy do dojczlandów