Witam jak można szybko odpowietrzyć sprzęgło w boxerze
Witam jak można szybko odpowietrzyć sprzęgło w boxerze
Na wysprzęgliku jest chyba odpowietrznik, ale po czym tak w ogóle wnioskujesz ze masz zapowietrzony układ?
prawdopodobnie ucieka mi płyn hamulcowy wysprzeglikiem samochód stał miesiąc uciekł płyn i teraz nie mam sprzęgła a muszę jakoś dojechać do mechanika, nie bardzo się na tym znam i nie mogę znaleść tego wysprzeglika
Wysprzęglik jest na skrzyni biegówłatwo go znaleźć bo od zbiorniczka z płynem hamulcowym prowadzi do niego przewód
odpowietrza się jak hamulce na wysprzęgliku jest zawór także jeden pompuje,trzyma drugi odkręca i zakręca aż płyn poleci
proste. A le nie rozumiem jak płyn mógł zniknąć jak autem nikt nie jeździł jeżeli to z powodu zimy to na 99% masz wysprzęglik do wymiany nie trzymają gumy. Ale upewnij się u mechanika ja bym dokładnie przewody po oglądał Jak wszystko ok również z wysprzęglikiem a płyn dalej znikł to zostaje ci pompa hamulcowa jeżeli nie widać nic na zewnątrz to możne płyn ucieka do serwa ( ale to już takie extrim i mało prawdo podobne )
![]()
Tak jak pisze kolega wyzej masz prawdopodobnie do wymiany wysprzęglik. Potwierdza to zarówno "miękki" pedał sprzegła jak i ubytek płynu hamulcowego. Koszt wysprzęglika to 60-90zł, wymienić możesz sam jeśli masz nico zdolności i narzędzi. Oczywiście po wymianie konieczne będzie uzupełnienie ubytku płynu hamulcowego jak i odpowietrzenie układu.