Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Migające wskaźniki...

pafcio
    Gość

Unhappy Migające wskaźniki...

Witam wszystkich. W nocy było -18, rano moja Alfa Romeo 156 1.9 JTD 1998r 105KM nie dała się uruchomić, wcześnie jak były mrozy około -12 po kilku próbach silnik odpalał. Akumulator był w domu i jest sprawny (około 12.8V nie podłączony) najpierw słychać było że rozrusznik "nie miał siły" kręcić a teraz po kilku próbach wcale nie działa, po nagrzaniu świec zaczynają migać wszystkie wskaźniki na zegarach... Co mogło paść? Rozrusznik? Wcześniej jak rozrusznik nie miał siły kręcić to w połowie dnia jak już było trochę cieplej zapalał ale teraz wcale go nie słychać (nawet nie próbuje kręcić). To drugi taki problem w tą zimę tyle że wcześniej po kilku godzinach mu przeszło ale tym razem już nie.

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Jesteś pewny że akumulator jest ok ? To że ma napięcie powyżej 12 wcale nie oznacza że jest sprawny. Nalejpiej sprawdzić go pod obciążeniem albo zbadać gęstość elektrolitu. Ile lat ma aku? A próbowałeś odpalać na kable?

pafcio
    Gość

Domyślnie

No właśnie usterka jest świeża i jeszcze nic nie zdążyłem zrobić tym bardziej że auto stoi pod chmurką a pogoda jaka jest każdy widzi... W tej chwili wygląda to tak że przy przekręceniu kluczyka w 1 pozycję czyli podświetlenie zegarów i nagrzewanie świec/wtryskiwaczy wszystkie kontrolki migają (nie od razu ale po chwili, czasem nagrzeją się świece i dopiero wtedy zaczyna się miganie) a nawet światła zewnętrzne po ich włączeniu, po przekręceniu dalej jest cisza i wszystko mocno przygasa, mogło coś innego paść przy przeciążeniu rozrusznika? Czy to możliwe że robi on jakieś zwarcie teraz, do dnia dzisiejszego oprócz problemów z uruchomieniem na dużym mrozie nie było takich problemów, auto kupione miesiąc temu i niestety nie zdążyłem dobrze przygotować na zimę co niestety tak się objawia. Jak sprawdzić co powoduje miganie wskaźników i świateł (nawet te w kabinie)? Da się to zdiagnozować bez odwiedzania serwisu, jeśli to rozrusznik to wymieniam na nowy bo szkoda samochodu żeby coś się zaraz spaliło przez ten stary...
    Ostatnio edytowane przez pafcio ; 23-01-2010 o 18:00

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Masz kolego słaby aku - mi też tak robiło jak aku padł. Podładowałem i był spokój przez jakis czas. Jtd potrzebuje dużo prądu do rozruchu.

Spróbuj naładowac aku na odpiętych klemach. małym prądem ale dłuższy czas.

pafcio
    Gość

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź, sprawdzę z innym akumulatorem i napiszę czy pomogło.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Masz kolego słaby aku - mi też tak robiło jak aku padł. Podładowałem i był spokój przez jakis czas. Jtd potrzebuje dużo prądu do rozruchu.

Spróbuj naładowac aku na odpiętych klemach. małym prądem ale dłuższy czas.
    W rzeczy samej. Napięcie możesz mieć 12V, ale mocy rozruchowej akumulator nie ma i dlatego Ci migają wskaźniki, bo podczas poboru prądu na rozrusznik (który i tak już przy tym stanie aku nie zakręci) jest jego chwilowy brak. Podładuj go, wyczyść klemy i będzie ok. Podejrzewam, że wiesz, żeby zapalać na wciśniętym sprzęgle, wtedy rozrusznik nie musi kręcić skrzyni z gęstym olejem.

pafcio
    Gość

Domyślnie

Tak, zawsze uruchamiam samochód na wciśniętym sprzęgle przez cały rok, dodatkowo wyłączam klimę/nawiew i wszystko co zbędne przy uruchamianiu, ten akumulator to jakaś Sakura 60 Ah 510A...niestety chyba poprzedni właściciel chciał zaoszczędzić i teraz to wylazło... Klemy niedawno czyściłem więc spróbuję go podładować, zastanawiam się jaki kupić akumulator, jak wiecie ogranicza mocno miejsce na akumulator pod maską, opłaca się zainwestować w mocniejszy niż zalecany np 77Ah 780A, różnica w cenie jest ale jak kupować nowy to chyba porządny i z zapasem mocy a nie taki "na styk". Gdyby było tam więcej miejsca to może kupić 100Ah/950A? Ale te akumulatory są za długie i nie wejdą. Ogólnie to chcę mieć ten problem z głowy na następne zimy, jaki akumulator polecacie?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

510A prądu rozruchowego to ewidentnie mało, jak na ten silnik! Jeśli masz zamiar zmieniać, to kup taki około 72-74Ah i 700-750A wtedy masz pewność, że będzie zawsze doładowany nawet na krótkich trasach i nie zaniemówi podczas mrozów. 100Ah nie jest Ci potrzebne nie tylko przez, to że się nie zmieści bez przeróbek, ale i dlatego, że na krótkich trasach Twój alternator miał by problem z jego doładowaniem.

pafcio
    Gość

Domyślnie

Dziękuję za pomoc, mieliście rację, włożyłem na próbę inny akumulator i wszystko działa jak należy.

pafcio
    Gość

Domyślnie

Kupiłem Centre Future 72 Ah / 720 A (w porównaniu z poprzednim - 60Ah/510A powinna być odczuwalna różnica). Jak jest z doładowywaniem, czyli ile kilometrów z rana w zimie na mrozie trzeba przejechać żeby alternator go doładował przy włączonej klimie, światłach i radiu? Czy warto stosować takie triki jak najpierw zapalanie świateł a później silnik. Jak z mrozami około -20 obecnie, nowy akumulator też zabierać do domu?