Witam,
jak w temacie: jak skutecznie zabezpieczyć przyciski przednich, zewnętrznych klamek przed zamarzaniem. Pomimo wielokrotnych prób nie mogę znaleźć skutecznego i długotrwałego efektu.
Z góry dzięki
Witam,
jak w temacie: jak skutecznie zabezpieczyć przyciski przednich, zewnętrznych klamek przed zamarzaniem. Pomimo wielokrotnych prób nie mogę znaleźć skutecznego i długotrwałego efektu.
Z góry dzięki
sikaj wd -40 i dus guzik i wycieraj chusteczka tak dlugo az caly brut ze srodka guzika wyjdzie , potem przesmaruj olejem i daje gwarancie ze nawet w najwiekszych mrozach bedzie chodzil glatko , brut powoduje zacinanie sie guzika + jeszcze mroz i calkiem nie chce odskoczyc .
Jeśli guzik zostaje w środku to jest na to skuteczna metoda opisywana wiele razy na forum. Otwieramy drzwi, odkręcamy śrubke torx z boku drzwi na wysokości klamki, wpsikujemy tam środek smarujący np wd40 przez cienką rurke w strone zamka. Problemem pozostawania guzika nie jest zabrudzony sam guzik lecz mechanizm w środku drzwi.
brud raczej nie jest przyczyną bo jak podgrzeję zamek to puszcza a i dobrą puszkę wd-40 już wlałem tam przez ostatnie kilka tygodni, a co do oleju to pewnie będzie brudził. Wiem że trochę grymaszę ale szukam metody idealnej
PS problem jest nie tylko z powracaniem ale też z wciśnięciem
Ostatnio edytowane przez Sparco123 ; 24-01-2010 o 15:39
Ok to można jakoś opanować
ale co z zamkiem do wlewu od paliwa
ostanio (wczoraj) zajechałem na staje i dupa ... w baku pusto a do baku dostać się też nie dało rady
nawet jak dobrze wytre to i tak zarznie ..
Ja też tak miałem i to z powodu zbierającej się na wody. Proponuję trochę ciepłej wody albo suszarka jeśli masz możliwość i grzać dolną stronę klapki jak pości to usuń lód i jedź zatankować do pełna![]()
Żadnej ciepłej wody, chcesz żeby lakier popękał lub szyba ? Także nie rozkręcaj niczego, w te mrozy życze powodzenia z zabawa w demontaz zamka....
WD40 jest najlepsze, pryskaj do woli, dusząc jednoczesnie guzić zamka, tak jak ktos wczesniej napisal az brud spłynie. Pryskaj WD40 do zamka i wokół tego guzika. A swoją drogą pryśnij jeszcze wd40 na zamek w drzwiach od strony bocznej i wysmaruj dobrze uszczelki. Gwarantuję Ci wchodzenie codziennie rano do samochodu bez problemów.
dokladnie zieloo007 chociaz ktos sie ze mna zgadza![]()
Apropo WD-40 jak już spryskacie nim zamki i wypłukacie cały brud to najlepiej kupić sobie smar w sprayu koszt jakieś 15zł i przydaje się nie tylko do zamków ale też innych ruchomych rzeczy. Jeśli chodzi o WD-40 jest dobry ale ma on też właściwości penetrujące a co za tym idzie że po prostu wypłukuje smar nasmaruje on nam cześć ale nie da takiego efektu jak smar i nie wytrzyma tak długo jak smar![]()
Auto najlepiej trzymać w ciepłym garażu....no dobra dobra...
A tak całkiem poważnie- patent z WD40 jest jak najbardziej OK. Dobre efekty daje także wpuszczony w zamek olej do dwusuwów (np. taki do kosiarek) lub wazelina techniczna. A incydentalnie? Zanim przypomni się wam całą łacina podwórkowa stojąc na parkingu warto "zapodać GERWAZY firmy K2" czyli popularny odmrażacz![]()