Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Problem z wyświetlaczem komputera pokładowego

groszekk
    Gość

Domyślnie Problem z wyświetlaczem komputera pokładowego

mam jakiś dziwny problem z wyświetlaczem od komputera pokładowego ten na środku deski rozdzielczej. jak chce odpalić samochód to włączam zapłon żeby sie świece zagrzały potem wyłączam kluczyk i włączam żeby jeszcze raz się podgrzały. no i jak pierwszy raz podgrzewam to wyświetlacz działa ale jak 2 raz włączam kluczyk to wyświetlacz już się nie świeci odpalam samochód i nadal się nie świeci dopiero jak troche pojeżdzę to nagle się włącza. jeżeli się nie włączy bo nie jeździłęm dużo to następnego dnia też rano się nie świeci :/ dziwna sprawa o co chodzi??:/

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Słaby akumulator? (duży spadek napięcia przy rozruchu)
    U mnie dziś po -20 noc, przy chyba drugiej próbie rozruchu zgasł wyświetlacz infocenter, zresztą nie tylko (wariowała wskazówka prędkościomierza, alarm wydawał dźwięki - jak przy odłączaniu akumulatora itd . W końcu dałem spokój bo ledwo kręcił - aku ma przynajmniej 6 lat nie był ładowany nigdy, okazało się że elektrolitu trochę mało, zobaczymy jutro jak będzie po uzupełnieniu i ładowaniu...

Uzupełnienie:
    rano po ładowaniu odpalił pięknie, jednak wyświetlacz pozostał czarny...
    Przejechałem około 6km. Po jakim czasie/dystansie Ci się uruchamia z powrotem ? sam czy coś naciskasz ?
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 25-01-2010 o 09:09

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

to jest kwestia temperatury. Zawsze po dłuższym postoju na dużym mrozie się tak dzieje. Dopiero po ogrzaniu pojawia się podświetlenie i działa normalnie. Spróbuję to kiedyś rozkręcić (z akcentem na "kiedyś", bo syn mi się urodził i mam dużo innych spraw na głowie). Podejrzewam, że może taśma łącząca z wyświetlaczem traci styk przy niskiej temp. i dlatego się tak dzieje. Gdzieś na forum był temat poruszany, ale to były problemy ze złym wyświetlaniem podczas gorących dni i dotyczyło komputera w wersjach przed FL.

groszekk
    Gość

Domyślnie

akumulator mam nowy 74Ah 680A rozruchu zmieniłem 2 dni temu bo poprzedni aku przy tych mrozach padł poprzedni właściciel zaoszczędził i włożył dużo mniejszy nawet gabarytowo mniejszy. na tym małym aku przy 0 stopni tak się działo. owszem włącza się po jakimś czasie sam bez wciskania guzików ale czasami jest to 5 czasami 20km

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159SW 2009 2.0 JTDM

Domyślnie

Ja mam ten mniejszy wyświetlacz po FL i nie mam problemów z podświetleniem choć czasem dłużej przeskakuje między pozycjami.
    Pozdrawiam
    Michał (p.maiki)
    Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    to jest kwestia temperatury. Zawsze po dłuższym postoju na dużym mrozie się tak dzieje. Dopiero po ogrzaniu pojawia się podświetlenie i działa normalnie. Spróbuję to kiedyś rozkręcić (z akcentem na "kiedyś", bo syn mi się urodził i mam dużo innych spraw na głowie). Podejrzewam, że może taśma łącząca z wyświetlaczem traci styk przy niskiej temp. i dlatego się tak dzieje. Gdzieś na forum był temat poruszany, ale to były problemy ze złym wyświetlaniem podczas gorących dni i dotyczyło komputera w wersjach przed FL.

Hmm po postoju na mrozie ma inne objawy - leniwie się zmieniają komunikaty, może ciut słabiej świeci ale działa. A nam nie działa w ogóle - ani jednego piksela u mnie nie ma. W większe mrozy niż teraz działał ok, ale wtedy miałem dobry akumulator.

U mnie i kolegi który założył wątek, był niedawno odpinany akumulator i były spadki i wahania napięcia przy rozruchu na za słabym, to musi być przyczyna a nie sam mróz. Może trzeba ten infocenter jakoś zresetować ? albo się im coś poprzestawiało na amen...