Witam kolegów i koleżanki. Pojawił się problem, a raczej problemy z moją AR 145 1.4 bokser 95r, przebieg 196 tyś, nie bierze oleju, nawet go produkuje.
1. Spalanie. Wzrosło mi w ciągu ostatniego miesiąca drastycznie. Tzn w mieście wzięła mi ostatnio z 16 ltr/100km, a na trasie przy normalnej jeździe jakieś 11 ltr/100km. Dodam, że wcześniej było to jakieś 8-9 średnio. Podejrzewam sondę lambda. Coś jest nie tak, bo silnik nie pracuje równo, jak to zwykle bywało, aha i lekko falują obroty na chłodnym silniku. A poza tym przybyło mi olejupodejrzewam, że część niespalonej benzyny się tam dostała, niedługo będzie wymieniany.
I moje pytanie, co innego może jeszcze się tam zepsuć. Aha dzisiaj pod nią zaglądałem i zauważyłem, że jeden z 3 przewodów wychodzących z sondy jest na wpół ułamany (biały), zaizolowałem go więc, poprawiłem ułożenie przewodu i tak jakby wyrównała się praca silnika na wolnych obrotach. Zobaczymy co ze spalaniem.
2. Zawieszenie. Ściąga mi autko w prawo, mam luzy na tylnych piastach. Da się wymienić łożyska same, czy trzeba całe piasty.
3. Coś mam chyba ze sprzęgłem, bo w trakcie jazdy na obrotach poniżej 2 tyś silnik bardzo szarpie od 2giego biegu w górę, zarówno przy delikatnym dodawaniu gazu jak i redukcjach.
4. Hamulce. Pedał zaczyna "brać" pod sam koniec, za drugim wdepnięciem jest ok. Czy może to być zapowietrzona pompa ABS, bo odpowietrzane były wszystkie koła i to z 2 razy.
Proszę o opnie droga rodzino.